Србија

Вучић: Неће Трамп „сломити кичму“ Албанцима, неће ни Путин да сломи некога

Неће Доналд Трамп да сломи кичму Албанцима, нити ће Путин да сломије неког, каже председник Србије Александар Вучић указујући да су потпуно неосноване спекулације и нереална очекивања после писма америчког председника у вези решавања питања Kосова и Метохије.

– Морамо ми сами да се договоримо. Наравно да су САД више на њиховој страни, они су их признали. Али, да ли ће Трамп сломити кичму Албанцима? Неће. Неће ни Путин неког да сломи – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако је казао, „пустите приче које продају новине, треба причати озбиљно и одговорно“. Суштина је, каже, у нашим разговорима са Албанцима, иако крајње решење за Kосово није могуће без да се сагласе САД и Русија али, нагласио је, „нико не може да наметне решење, ни сење, ни САД, ни Европљани, ни Русија.

Он је поновио да је циљ Србије да постигне компромис око косовског питања, али да нисмо ни близу тога, не зато што он то не жели, већ што то не желе Албанци. Проблем је, према његовим речима, „Приштина од које не очекује ни да ће убудуће бити конструктивнија“.

„- Они су научили свој наратив да су најизразитији про НАТО, проамерички. Kада треба да дођу до тешких решења, „хајде да проширимо територију, да смањимо права Србима“ – навео је он на састанку са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

„Не причајте глупости“

Онима који тврде да је већ постигао договор, поручио је да „не причају глупости“.

– Све бих на свету дао да смо се договорили. Изашао бих одмах пред људе. Не стидим се и не бежим. Дан да не останем више на власти урадио бих оно што је најважније за српски народ. Обезбедили би мир и обезбедили би будућност грађанима на KиМ, и економски развој“ – казао је српски председник, и навео да је за наставк дијалога потребно укидање такси које је увела Приштина.

Истакао је да ниједно решење неће бити без одобрења народа, додајући да све време покушава да „брод води узводно, а не низводно“, да се супроставља једноставним решењима, која нису солуција.

– „Насукали бисмо се да идемо у другом смеру брзо и нестали као народ“ – казао је Вучић.

„Имам мали одговор, као изненађење“

Kако је казао, „може из света било ко и шта да говори, а поштујем шта каже председник САД Доналд Трамп, Русије Владимир Путин и ЕУ, али знам да договор са Албанцима није близу“.

– Постоји једно питање, а тиче се одлуке Међјународног суда правде, на које нисам пронашао одговор, иако сам прикупио све експерте, а наша срећа је што косовски Албанци нису имали довољно мудре саветнике. „Шта бих рекао Тачију да је, уместо онога што је говоиро у УН о Ахтисарију, говорио о пресуди Међународног суда правде? Имам један мали одговор и чувам га као изненађење. Штета по њих је што су хтели више да се додворе западу, па су помињали ствари које су глупости и немају везу са суштинском правничком основом“ – рекао је Вучић.

Он је казао да је ситуација по нас на терену погубна и позвао да му кажу шта ми то имамо, а шта све можемо да изгубимо, и нагласио да никада неће бити да сви буду задовољни решењем.

„Нисам видео кампању у руском медијима против мене“

Председник Вучић каже да није видео кампању у руском медијима против њега, након писма председника САД Доналда Трампа, већ је, каже, видео да постоји одређена бојазан од постизања споразума „под америчком капом“.

„То сам видео у руским медијима и ништа више од тога“, рекао је Вучић одговарајући на питање како види кампању која се води у државним руским медијима против њега и шта је то што је изазвало толику бригу Русије, те да ли је то Трампово писмо.

Он је истакао да Русија чврсто стоји на становишту да ће подржати решење које буде подржао Београд.

„Захвални смо руским пријатељима на подршци коју нам пружају, коју су нам пружили и у Интерполу и у СБ УН“, рекао је Вучић.

Поновио је да са задовољством чека председника Русије Владимира Путина 17. јануара.

Навео је да је са Путином већ 10 пута разговарао о KиМ, први пут давно у Сочију, на тему проналажења компримса.

„Мислим да имам велику подршку Путина за комприс, а питаћу га и 17. јануара. Не верујем да се нешто у међувремену променило“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је добро што САД желе компромис Београда и Приштине.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ