loading...
Свет

ПУТИНОВ САВЕТНИК ОТКРИО КОЈЕ ЋЕ ЗЕМЉЕ ЗАВЛАДАТИ ЗА 10 ГОДИНА: Ово се никако неће свидети Американцима!

Од многих својих колега он се разликује и по томе што се упорно залаже да Русија сама емитује „кредитни новац“

Академик Сергеј Глазјев саветник је председника Русије и сматра се водећим економистом у постсовјетском преиоду своје земље.

Од многих својих колега он се разликује и по томе што се упорно залаже да Русија сама емитује „кредитни новац“ за најважније развојне пројекте, уместо што га позајмљује на Западу.

Он, иначе, упорно тврди да је национална Централна банка крива за три четвртине економских проблема Русије, а америчке и западноевропске санкције – за преосталу четвртину.

У том смислу наглашава: „Да је Централна банка националној економији обезбедила такве унутрашње кредите – она не би ни осетила 200 милијарди долара које су због санкција биле изнете на Запад. Још да су ти унутрашњи кредити били усмерени у производњу која би заменила увозну робу – ми бисмо већ данас имали темпо економског раста попут кинеског“.

Глазјев разлоге због којих водеће западне земље и санкцијама ударају на Русију види и објашњава овако:

„Санкције су само део хибридног рата који владајуће елите САД воде против Русије да би сачувале своју хегемонију у свету. Објективно, Сједињене Државе су већ изгубиле у економској конкуренцији са Kином, а Јуогисточни центар глобалне економије расте као да је у њега убачен квасац, па већ петоструко надмашује темпо раста западног економског центра“.

Саветник Владимира Путина у овом контексту додатно указује:

„Нико више не сумња да ће Југисточна Азија, укључујући Kину, Индију и Индокину, кроз десет година производити два пута више него САД и Европска унија заједно“.

Америчку игру против Русије академик Глазјев карактерише овим речима:

„Сједињене Дражве, полазећи од своје русофобске геополитичке традиције, сматрају да им је важно – да би задржале светску хегемонију – да контролишу Русију. Зато своје антируске санкције не користе само за слабљење Русије, него и за изазивање унутар ње револуционарне ситуације. Полазе од тога да у руској владајућој елити постоје прозападно оријентисани елементи који ус осетљиви на санкције, па ће тежити да од Русије направе амерички протекторат у какав се претворила Украјина“.

О изгледима да се то догоди, Путинов саветник каже:

„Украјински сценарио за Русију је основа америчке геополитике данас. Цела украјинска олигархија, укључујући и пријатеље њеног бившег председника Виктора Јануковича, на први позив се заклела на верност Американцима. Зато у САД верују да се то може поновити и у Русији. Иако су изгубили у економском надметању са Kином, Американци сматрају да своју светску хегемонију могу сачувати ако уз помоћ конфликта са Русијом под својим утицајем задрже Европу, а Русију – ако у њој изазову смуту којом ће сами дириговати“.

Глазјев прогнозира: „Још ћемо дуго живети у овој ситуацији. Главно оружје америчког хибридног рата против Русије нису санкције већ пристајање руских монетарних власти на пораз под називом препоруке Међународног монетарног фонда“.

 

Извор: Espreso.rs/Fakti.org

Loading...
loading...