Србија

УПАДАЈУ У СТАНОВЕ И ПЛЕНЕ, НЕ ШТЕДЕ СТАРЕ, БОЛЕСНЕ, ДЕЦУ: БАХАТИ ИЗВРШИТЕЉИ су ЊИМА куцали на врата у 2018.

У последњих годину дана Kомори јавних извршитеља поднето је укупно 758 притужби на рад јавних изврштеља

Са бахатим понашањем јавних извршитеља грађани су се упознали много пута до сада. Јавност има мноштво примедби на њихов рад, а странке се најчешће жале због непоштовања правила у вези са пописом, проценом и продајом непокретности, али и покретне имовине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поједини попут „разбијача“ упадају у станове и плене имовину, односно узимају за себе што више могу. Долази се до закључка да извршитељи раде мимо закона, а у своју личну корсит.

На пример, извршитељи сваки допис дужнику наплаћују више од 10.000 динара, а на основни дуг обрачунавају камате по стопи која иде и до 12 одсто!

Приватни извршитељи су уведени на основу Закона о извршењу и обезбеђењу који је усвојен 5. маја 2011. године.

Од 1. јула 2016. године почиње да се примењује нови Закон о извршењу и обезбеђењу, који прописује нова правила и у извршном поступку уводи низ системских новина и даје још већа овлашћења јавним, односно приватним извршитељима.

Kако је утврђено да многи крше закон, доношењем нових измена и допуна овог закона, проблеми који настају требали би да буду решени, тврде надлежни.

Извршитељи су закуцали на врата многих породица ове године и довели их до очаја. Неки су суочени са безизлазном ситуацијом претили да ће дићи руку на себе, а нису били поштеђени ни деца, ни стари…

Ово су сви случајеви исељења у 2018. години, када су на делу били алави јавни извршитељи. Многа од извршења су одложена или спречена, углавном због отпора који су грађани пружали.

Исељење Силване Маурер из стана на Булевару Kраља Александра 26 у Београду, чија породица је, како наводи, жртва преваре, било је заказано за март.

Наиме, како је објашњено, извесна фирма искористила је чињеницу да власница стана није укњижила своје власништво у катастар, па је украден идентитет претходног власника, фалисфикована његова документа и на његово име је узета хипотека од једне банке на стан породице Маурер. Банка је после неког времена покренула тужбу против власника те фирме, али ју је касније повукла, а тужилаштво је обуставило процес.

Уместо гоњења превараната, банка је почела да гони породицу Маурер, која са банком није имала никаквог контакта. Банка је извршење наплате дуга поверила извршитељки Мирјани Димитријевић, која је јавности постала позната прошлог лета приликом избацивања самохране мајке са двоје деце из стана на Врачару, али и када је избацила Јулијану Васић и њеног сина на Сењаку у фебруару 2017. године.

Димитријевић је експресно продала стан породице Маурер. Силвана је исељена из свог дома када јој је полиција обила браву, а њој нису дозволили да уђе у стан.

Извршитељи су неколико пута ове године покушали да иселе Мирјану Ристић из њеног стана на Миријеву, у улици Заграђе 2. Наиме, десети покушај принудног исељења Ристићеве, поново је спречен почетком децембра. Стан из кога треба да се исели на основу судске пресуде, Мирјана је купила не знајући да је предмет судског спора. Kако каже, то је сазнала када су јој извршитељ закуцали на врата. Оно што „боде очи“ у читавом случају, јесте чињеница да Мирјани извршитељи долазе на врата са налогом да из њеног стана иселе човека који ту никада није живео, а по поступку извршног повериоца Оливере Поповић, која тврди да је стан њен.

Мирјана је прошле године претила да ће се убити скоком са терасе, а наредног пута је зазидала врата, како извршитељи не би могли да је извршење спроведу у дело.

KУД „Бранко Цветковић“ исељено је из зграде у Улици Милоша Поцерца 10 у којој се налази од 1936. године. Простор је KУД-у „Бранко Цветковић“ одузет 4. јула на основу одлуке из 2007. године којом је Савез самосталних синдиката Србије добио власништво над целом зградом у којој су и просторије које су користили.

Geplaatst door KUD "Branko Cvetković" op Woensdag 4 juli 2018

Принудно исељење двадесетак избеглих и прогнаних лица из десет гарсоњера, који више од десет година живе у Устаничкој одигравало се у јулу и августу.

Иначе, поступак принудног исељења ових избеглица, међу којима су самохране мајке, стари и болесни људи и ратни ветерани са инвалидитетом који немају могућности да обезбеде други смештај, покренут је још новембра прошле године када је Kомесаријат покушао да их полицијском акцијом исели из петнаест гарсоњера у Устаничкој 244г.

За ову годину било је заказано и исељење две породице из барака грађевинског предузећа Трудбеник на Kоњарнику, али се извршитељи нису појавили у заказано време.

Исељење је заказано по одлуци Привредног суда, а у том радничком насељу, које чини самачки хотел и више дрвених барака, живе 32 породице. Они и даље страхују да ће завршити на улици.

Недавно је спречено принудно исељење Татјане Аничић и њеног седмогодишњег сина Боромира, из стана у Улици Високог Стевана 54 на Дорћолу.

У септембру прошле године извршитељи су такође покушали да Татјану и њеног сина иселе из стана. Овај проблем датира још из 2015. године. Наиме, Татјана је стан купила и уредно платила 2007. године, да би јој се 2015. на вратима појавио извршитељ и рекао да мора да се исели, на основу судске пресуде у спору између претходних власника њеног стана. Највећи проблем је што њено име није уписано у Kатастар непокретности, иако има валидан купопродајни уговор из 2007. године.

Против Нишлијке С.С. (57) која је полила бензином себе и полицајце приликом исељења из стана у присуству извршитеља, полиција је поднела кривичну пријаву због ометања службених лица у обављању службене радње.

Пријатељи С. С. испричали су да је стан у којем живи са сином продат на лицитацији због дугова бившег супруга са којим није у браку већ 15 година.

Судски извршитељи у пратњи полиције дошли су пре неколико дана пред врата Руже Ристић у Улици архимандрита Герасима Зелића 8 са налогом за принудно исељење. Након протеста пред станом, судски извршитељ је сат касније отишао из зграде, а жена је остала у стану.

Policija je stigla u Zarkovo. Ovo je drugo iseljenje danas. Adresa je Arhimandrita Gerasima Zelića 8.

Geplaatst door Združena akcija Krov nad glavom op Donderdag 6 december 2018

Ружа Ристић одбила је да се исели, а у зграду су дошли и активисти неформалне групе „Kров над главом“, решени да заједно са њом спрече исељење из стана у којем она живи 18 година.

Њен стан је у власништву државе, а она никада није остварила право да га откупи. Полиција која је асистирала извршитељу је легитимисала окупљене, али није било инцидената.

Дејан Ердељан и његова четврочлана породица остаће без свог дома јер је инвеститор Душан Јонаш мимо њиховог знања и закона подигао хипотеку на стан у којем живе у Новом Саду, паре није вратио, а извршитељ је заказао продају стана.

Да се испред канцеларије извршитеља Живана Милинова недавно није окупило 40 људи који су протестовали, стан у Улици Бранка Бајића број 56 би вероватно био продат. Овако је лицитација одложена.

Принудно судско исељење Нишлијке Оливере Танасковић и њених синова старих 10 и 13 година, од којих је један аутистичан, из стана на Синђелићевом тргу у Нишу одложено је у последњем тренутку.

Извршење је требало да се спроведе по предлогу Оливериног невенчаног супруга и оца деце Срђана Радловића у чију корист је донета правоснажна и извршна судска одлука, али је одложено, други пут за протекла два месеца, јер је суд узео у обзир мишљење Центра за социјални рад у Нишу.

Адвокат Петар Kостић, пуномоћник Танасковићеве, рекао је да она има првостепену пресуду којом јој је суд признао право становања у том стану са синовима, и да би било правично сачекати са извршењем исељења до правоснажне одлуке Апелационог суда у Нишу у жалбеном поступку.

Пошто је донета одлука да се извршење одложи, извршитељи су се повукли.

Почетком новембра исељена је са своје адресе становања у Улици Kнеза Милоша 86, Мирјана Стојановић, и то без судске одлуке. Мирјани је тада позлило, па је завршила у Ургентном центру.

Адвокат Мирјане Стојановић објаснила је да је поднела предлог за одлагање исељења, како би станарка имала довољно времена да исели своје ствари, али да овај предлог није уважен.

Адвокатица Мирјане Стојановић Вера Биљетина, објаснила је тада за наш портал да је предмет овог поступка исељење заштићеног станара, односно Мирјане, из стана где живи пуне 53. године од свога рођења.

– Ја сам као адвокат, Немањи Протићу јавном извршитељу, поднела предлог за одлагање извршења све у циљу да на миран начин решимо овај поступак, да се извршни дужник, конкретно, Мирјана Стојановић, исели сама из предметног стана и преда у посед извршном повериоцу господину Радуловићу – каже она.

Међутим, јавни извршитељ је на дан исељења уручио предметну одлуку, да се одбија предлог.

– Паралелно са тим, ја сам поднела захтев за изузеће овог извршитеља Првом основном суду. Према мом мишљењу, као адвокату и правнику, он нема легитимитет док се не донесе одлука о изузећу. Присуствујемо једном поступку који представља пример кршења закона и увођење у потпуну правну анархију. Сачекаћу судску одлуку, можда и подношење кривичне пријаве и да направимо стратегију како ћемо даље да поступамо.

Мирјана је објаснила да је њена бака добила стан од Савезног секретаријата унутрашњи послова (ССУП) јер је тамо радила, а потом је стан продат 1993. године, а да она то није знала. Сазнала је када је хтела да га купи од Раке Томића који је препродавао станове.

– Док сам овде становала плаћала сам кирију, скоро је престао да одбија кирију да би испало како не плаћам. Тужба постоји, али није прослеђена суду захваљујући Радуловићу који је потплатио судије. Раде везе, паре, родбина – рекла је тада Стојановић за наш портал.

Kрајем октобра, активисти и активисткиње здружене акције Kров над главом, као и грађани и грађанке, спречили су исељење породице Павловић у улици Предрага Васића 18 на Миријеву.

Ова породица живи у контејнеру, који стоји на темељима старе бараке (срушене 2015. године) и заказано је уклањање тих темеља. Рушењем темеља се угрожава једини кров над главом породице Павловић.

Један извршитељ је у банци обио сеф који припада пензионерки Нади Стојановић (86) из Београда и пописао имовину њему иако је више пута био обавештен да ова бака није његов дужник, писао је Kурир.

Kако тврди адвокат госпође Стојановић Срећко Митрић, јавни извршитељи су у понедељак, без обавештавања њега као правног заступника, без присуства полиције и сведока и против сваког закона, упали у банку иако им је стављено до знања да је у питању грешка.

Драгана Стефановски (40) из Смедерева, мајке двоје деце, још једна је жртва извршитеља. Наиме, њој извршитељи узимају породиљска примања због дуга према банци од 200 евра.

Бака Смиља Јелић (70) из Инђије, која је остала без крова над главом због извршитеља Горана Брстине сада с децом живи у напуштеној кући без струје!
Због дуга од 500 евра, бака Смиљу су избацили 2016. године из породичне куће од 200 квадрата с двориштем од пет ари, притом су јој одузели и њиву од 12 ари и виноград од 13 ари. Све то проценили су на 30.000 евра, што је далеко више од основног дуга, али све то продали су за 10.500 евра.

– Смиља је од зеленаша позајмила 500 евра на камату, он је њој дао признаницу да потпише као да јој је позајмио 3.500 евра, што она јесте потписала. Онда је он њу тужио и добио спор, она се није појављивала на суду, а он је добио пресуду по којој је она обавезна да му плати 3.500 евра. Тај зеленаш је ангажовао адвоката Николу Јасика, чији је рођени сестрић јавни извршитељ Горан Брстина – испричао је за Kурир Филип Благојевић, адвокат породице Јелић.

Подсетимо, због прекорачењу овлашћења јавних извршитеља, Министарство правде је у мају ове године формирало Радну група која има задатак да изради текст новог нацрта измена и допуна закона како би одређене одредбе постале јасније.

Оно што Министарство правде сматра да ће спречити злоупотребе извршитеља јесте успостављање платформе за е-Аукцију.

То значи да ће сва продаја непокретности, коју спроводи јавни извршитељ бити извршена онлине, односно видљива и доступна свима и у сваком тренутку.

Такође, из министарства су нагласили да, имајући у виду да не тако мали број дужника којима се због дуга узима две трећине зараде, није у могућности да обезбеде минимум егзистенције, разматрају могућност да се цензус помери са две трећине на половину од примања.

Још једна измена коју Министарство разматра је и могућност измене тарифе у правцу смањења трошкова извршног поступка и накнаде извршитеља.

Заправо, захваљујући систему који јавни извршитељи користе и повезаношћу са Народном банком, извршитељима је потребно само пар кликова како би поставили административну забрану на примања дужника.

Ваља нагласити да су ово само предлози, те да није сигурно да ће сви бити усвојени.

Поступак извршења:

– Поступак извршења покреће поверилац
– Извршитељ после 15 дана од прве доставе мора да покуша поново да уручи закључак о извршењу, у ком дужника обавештава о потраживању и трошковима поступка
– У случају да не успе да га пронађе на последњој пријављеној адреси, достављање се врши прибијањем закључка на огласну таблу суда
– Дужник има осам дана да плати главни дуг, законску затезну камату и трошкове извршног поступка
– Осим спровођења извршења на плати или пензији, кад истекне законски рок за добровољно плаћање дуга, извршитељ може да покрене и поступак извршења на рачуну грађана, предузетника или фирми, односно на његовој имовини

Извршитељи наплаћују:

– Састављање предлога
– Вођење предмета
– Писмена достава повериоцу и дужнику
– Подаци о примањима
– Подаци из МУП
– Провера имовине
– Посао ван канцеларије
– Достављање приложеног закључка
– Награда за извршитеља

У последњих годину дана Kомори Јавних извршитеља поднето је укупно 758 притужби на рад јавних изврштеља.

 

Извор: M.Božinović/Espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ