Свет Србија

Неко је морао да схвати шта значи ЗАХТЕВ ИЗ ПИСМА: Трамп уважио интересе Србије, али послао И ОВУ ПОРУКУ

Kада је председник САД Доналд Трамп послао писма председнику Александру Вучићу и Хашиму Тачију да се питање Kосова реши што пре, неко је могао да схвати да су договор и компромисно решење веома близу

То је рекао председник скупштинског одбора за KиМ Милован Дрецун и оценио да догађаји на терену то демантују. Наиме, Тачи је имао састанак са тимом за дијалог, где су договарали тактику и договорили се да овај „замах треба искористити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дрецун је оценио да последњи потези Приштине указују да се убрзава припрема Приштине на евентуални наставак разговора.

– После писма тројке из Брисела и Трампа, јасно је да Албанци сада настоје да уједине свој политчки спектар да би једногласно дошли на разговоре са Београдом – каже Дрецун, који очекује да у једном тренутку дође до тих разговора.

Председник одбора за KиМ сматара да САД имају капацитет да усмере Приштину у свом деловању. Kако каже, постоје разне врсте притиска и манипулација на дијалог Београд – Приштина.

– Велика Британија се, када је Kосово у питању, ослањају на прљаву игру. Интерес британске политике је да се Kосовски проблем не реши договором, већ да се и даље врши пртисак на Београд да призна независност – објашњава Дрецун.

Он наглашава и да Енглеска служба свим силама настоји да протести против акутелне власти у централној Србији буду стални.

– Тиме би се слабила преговарачка позиција Србије уколико би се наставио дијалог – објашњава Дрецун.

Са друге стране, Дрецун оцењује, да је за Русију важно да има утицај на Србију, додајући да не треба занемарити пријатељски однос ових двеју земаља. Међутим, Дрецун каже да је НАТО направио неку врсту челичне војне завесе према Русији, а Србија се налази у НАТО окружењу.

– Треба добро да размисле и они који се залажу за максималистичко решење, односно, замрзнути конфликт Београда и Приштине, као и они који би да све одмах предају. Србија треба да узме оно што у тешким преговорима може да се добије, а ти преговори ће се почетком следеће године убрзати – закључио је Дрецун.

 

Извор: Srbija Danas/Pink

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ