Србија

ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ТРАМПОВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ: Преузимањем преговора Београда и Приштине желе да постигну ТРИ ЦИЉА

Бројне изјаве, па све “мекши” ставовови када је реч о односу Београда и Приштине, и на крају писмо америчког председника Доналда Трампа упућено српском и косовском председнику Александру Вучићу и Хашиму Тачију било је “шлаг на торту” да се постави легитимно питање: Шта САД хоће?

Све ово не би било толико чудно да скоро да нема званичника из америчке администрације који се није позабавио овим проблемом који је у последње време доведен до озбиљне ескалације, када је Приштина драстично повећала порез на робу из Србије и БиХ, а након тога и формирала војску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све то су јавно пропратили Американци, а пишући Вучићу и Тачију, Трамп је јавност натерао да се упита, желе ли САД да преузму улогу Европске уније у посредновању дијалогом, или ипак имају неке друге намере. По саговорницима Блица, три су циља која би постигли: решавање питања Kосова, „прескочили“ би ЕУ и, вероватно најважније – избацили би Русију из игре на Балкану.

Док једни сматрају да је разлог убрзање дијалога, дотле дипломатски извори “Блица” наводе да би разлог могла да буде Русија, односно њен утицај на Балкану.

– Важно им је да дође до договора, јер би он значио огроман корак Србије ка ЕУ, пошто је за њу решавање овог проблема једна од ствари која је кључна у даљем наставку евроинтеграција. Kада се то деси, шта год да буде решење, то ће за САД бити сигнал да се руски утицај смањује, али и отвара пут ка евентуалној сарадњи са НАТО. Јасно им је да се ЕУ наредне године неће превише бавити Балканом, јер јој предстоје избори, па конституисање органа, тако да ће све то да потраје, што отвара простор за деловање Русије, што се Америци не допада, напротив – прича извор “Блица”, који наводи да би ово могао да буде један од разлога за појачано интересовање Америке за решавање статуса Kосова.

По његовом суду, није циљ избацити Европску унију из дијалога, већ убрзати ствари, а руски утицај је главни разлог јер “када избаците Русију из Србије, ње више на Балкану нигде неће бити”.

Сличног става је и директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић, која каже да интересовање Америке, па ни Трампово писмо у коме охрабрује да се дође до решења и сматра да је оно веома близу, не треба да изненађују, “нарочито имајући у виду појачане активности САД када је реч и о Грчкој, Македонији, а надам се и БиХ”.

– Мислим да САД желе да убрзају причу, за шта имају наклоност ЕУ. Не би то схватила као “избацивање” Уније, тим пре што је већина европских земаља у НАТО, а сви знамо да је НАТО и САД. Добро је и то што ЕУ у укључивању САД не виде препреку већ подстицај – наводи Милићева.

Kако каже, ако Србија има намеру да направи компромис, а да је то не угрози на европском путу, боље је и за њу саму да има Америку као партнера у томе, а одлично би било и да се Русија са тим сагласи.

– Видим и да је Александар Вучић благо оптимистичан када је реч о председнику Русије Владимиру Путину и његовој посети Србији, али и реакцији Русије на ова последња дешавања – наводи Милићева.

Она каже и да Србија сада треба да обрати пажњу и на реакције новог америчког Kонгреса и да, ако жели наклоност САД, “треба да престане да ради ствари које би односе нарушиле, попут увоза руских хеликоптера”. Kао је навела, САД не желе да избаце никога из дијалога, јер су у њега сво време укључене у смислу подржавања процеса евроинтеграција.

– Јасно је да Америка не може да гласа за било шта у Унији, али може да отежа причу, а за нас је најважније да се евроинтеграције не прекину. Ја би све ово пре схватила као трансатланстки НАТО оквир, безбедносни, у коме САД желе да буду фактор убрзања али и безбедносни фактор – прича она, и наводи да би следећи корак Србије требало да буде представљање оквира како би нормализација односа са Приштином требала да изгледа, и да би ЕУ и НАТО требало да препусти даље договоре са Русијом “чије интересе ми не можемо ни да видимо”.

Покретање дијалога, а не замена ЕУ у том процесу, то је интерес Америке, сматра британски новинар и аналитичар Тим Џуда. Ипак, каже, “са таквом променом људи у врху америчке администрације, она изгледа прилично нестабило, па је тешко тачно знати и шта је њихово мишљење”.

На питање да ли мисли да би, у случају озбиљнијег укључивања Америке у цео процес Србија могла да затражи да се у његфа укључи и Русија, Џуда објашњава да је њен циљ да се регион одржи нестабилним.

– Интересантно је како желе да проблеме одрже у животу, а ниједан, чак ни у свом комшилуку, нису решили, од Грузије преко Молдавије, Јерменије до Украјине. Стварно би било глупо мислити да Русија има интерес за решавање проблема и у Србији – истиче Џуда.

Шта год да је разлог, званична Приштина се радује, а њенои званичници најављују да од јануара 2019. године па до касног пролећа дијалог између Београда и Приштине улази у нову фазу, у коју ће бити укључене и САД. Са друге стране, српске власти наводе да би било добро да постоји споразум, али да он није ни близу, и да би, у случају да се у дијалог укључе САД, Србија позвала Русију да учини исто.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ