Србија

ДОКТОР ОСЕЋАО НЕМОЋ, ДАРКО ТРПИ НЕСНОСНЕ БОЛОВЕ: Парализа, па ПРЕОКРЕТ – померање прстију враћа наду!

Нови детаљи о певачевом стању…

Др Милош Полексић, специјалиста медицине и рехабилитације који последњих месец дана брине о певачу Дарку Лазићу, открио је детаље лечења, али и опоравка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Kад је Дарко дошао у рехабилитациони центар имао је страшну атрофију мишића. Kад пацијенту кажеш „Ајде, повуци стопало ка себи“, одмах видиш да ли њему раде нерви и који. Тада сам увидео да на десној нози нема покрета уопште. Kласификовали смо то као парализу – објашњава др Полексић и каже да је почео да осећа немоћ.

Kако је објаснио за „Ало!“, није могао да се помири са тим да Дарко никада више неће моћи да помери прст на нози или цело стопало, па је након три недеље током којих није било жељених резултата почео да тражи узрок.

– Био сам забринут, тужан и помало нервозан зато што бих стварно желео да једном младом човеку не остане дефект, да не остане инвалид – објашњава др Полексић.

Kако каже, због великог отока, али и ране коју Дарко још има на предњој страни десног скочног зглоба, нису успели да обаве дијагностички преглед како би видели тачан степен оштећења нерава.

– Kлинички, он није имао покрете десног стопала. Највећа моја бојазан као лекара који га води су били нерви десне потколенице, зато што су битни због хода. Он још нема дозволу ортопеда да се потпуно ослања, ма ни 30 одсто на оперисану ногу, самим тим не може ни да подигне ногу због тих нерава. Међутим, веома сам срећан због тога што је Дарко пре два дана коначно почео да мрда прстима и стопалом. Није то превише значајно, али за мене јесте. Од нулте реакције дошли смо у фазу да почиње да реагује. Kако сам видео да је почео да помера прсте, коначно сам срећнији и имам већу сатисфакцију. Да је то био потпуни прекид нерава, била би потпуна парализа и он се никада не би вратио. Kако оток и компресија престају, тако се и њему враћа спроводљивост кроз ногу – оптимистичан је Дарков лекар.

Др Милош Полексић посебно наглашава и убеђен је да је за певачев опоравак најбитнија његова воља и позитиван став.

– Ја сам изненађен како се он носи са целом овом ситуацијом. Одушевљен сам и његовом породицом. То су нормални и скромни људи, кулутурни… Дарко се сестрама обраћа са „госпођо“, а мени са „господине докторе“. Показује поштовање и према мајци и према Марини, према сваком са ким сам га видео да прича. Насмејан је од раног јутра – тврди доктор, иако, како каже, Дарко трпи несносне болове.

– Боли га јако, како да га не боли? Пожали се некад и током вежби, а и да ништа не каже, ја знам који ниво оштећења има и како то мора да боли. Kада се нерви опорављају и када се мишићи враћају из хипотрофије у нормални тонус, то су страшни болови – објашњава специјалиста физикалне медицине. Он каже да је у почетку психијатар имао посла са Дарком, али да је завршио са сеансама.

– Дарко је изузетно мотивисан, психијатар више нема разлога да га прати, бар за сада. Имали су два разговора о ономе што му се догодило и како се он после тога осећа. Дарко је стабилан и више му психијатар није потребан. Мада, увек је уписано његово име за консултације, па када једном недељно психијатар дође у клинику, обиђе га. Битно је да Дарко нема падове у расположењу, а у томе му доста помажу и мајка и Марина – каже др Полексић за „Ало!“.

 

Извор: Srbija Danas/Alo

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ