Свет

Ево прилике! Ово су послови које Немци траже и ОДЛИЧНО СУ ПЛАЋЕНИ

Није новост да Немачкој у овом тренутку недостаје 1.200.000 радника. Познато је да ће српски радници од 2020. године моћи лакше и дуже да остају у Немачкој радећи послове које у поменутој земљи нема ко да ради. Остаје питање који су то послови који се највише у Немачкој траже и колико су они плаћени?

Претражујући немачке сајтове за запошљавање као и сајт њихове Националне службе за запошљавање, највише послова који се нуде подразумевају пуно радно време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Понуђених послова је највише у Берлину. Двоструко мање послова се нуди у Минхену и Хамбургу, а велика потражња са преко 10.000 радних места је и у Kелну, Штутгарду и Дизелдорфу.

На листи дефицитарних је велики број занимања, од занатских до оних за раднике са високом стручном спремом.

На једном од највећих немачких сајтова за претраживање послова наводи се да је највећа потреба за продавцима, па преко 4.000 послодаваца нуди посао продавца у својим трговинским објектима. На другом месту су менаџери продаје, а на трећем комерцијалисти, тако да је највећа потреба за радном снагом у Немачкој управо у области трговине.

Напомињемо да су сви износи плата у сатница у овом тексту бруто, са порезима и доприносима.

Kада је реч о платама, оне се крећу у просеку за продавца око 1.700-1.800 евра.

Међу најтраженијим пословима су и возачи и возачи виљушкара, који новац добијају по радном сату, а он се у просеку плаћа око 14 евра. Траже се и аутомеханичари и радници обезбеђења који могу добити и 16 евра по сату на појединим местима, а велика је потражња и за особама које ће радити складиштење робе, али и сезонске послове попут берача одређеног воћа.

Немцима фале и занатлије попут вулканизера и заваривача, а од послова за које вам не треба диплома, траже се и чистачи, чија плата се креће до 1.800 евра месечно.

Велика потреба је и за радницима у производњи, а у зависности од места и искуства, радни сат се наплаћује од 10 до 16 евра.

Kоје су бранше најплаћеније у Немачкој?

Студије СтепСтона, сајта за претраживање послова, показују да је наплаћенија бранша у Немачкој фармацеутска индустрија. У њој су бруто примања на годишњем нивоу 69.377 евра, нешто мање имају запослени у банкарству, а на трећем месту је ауто индустрија.

На четвртом емсту су запослени у хемијској и нафтној индустрији, а на петом радници у машинској са платама на годишњем нивоу од 65.353 евра.

 

Извор: Srbija Danas/Blic

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ