Србија

Гнусна увреда Тачија: Спремни смо за дијалог, иако је Србија геноцидна држава и наш вековни непријатељ

– Иако по високој цени ми смо победили, а сада је време да победимо и у постизању мира са Србијом – рекао је Тачи

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, поручио је да је Kосово спремно за наставак дијалога са Србијом иако је, како тврди, Србија геноцидна држава са којом Kосово има вековно непријатељство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подносећи годишњи извештај у парламенту поново оптужио Србију да је одговорна са убиство више од 13.000 цивила и силовање 20.000 Албанки.

Упркос томе, навео је Тачи, „Kосово је израсло у независну и суверену државу“, која је ове године обележила 10. јубиларну годишњицу једнострано проглашене независности.

– Иако по високој цени ми смо победили, а сада је време да победимо и у постизању мира са Србијом – рекао је Тачи.

– Увек ћемо бити захвални онима који су дали све за слободу коју данас уживамо -рекао је Тачи пред око тридсетак посланика, пошто су опозиционе странке, али и посланици Иницијативе, Фатмира Љимаја, неки посланици опозиционе СДП и Алијансе за будућност Kосова, премијера Рамуша Харадинаја, бојкотовали његово излагање.

Тачи је захвалио Хардинају и посланицима који су гласали за демаркацију са Црном Гором, али и на, како је рекао, политичкој борби да се спречи оснивање Заједнице српских општина, која би имала извршна овлашћења.

Формирање ЗСО је, иначе, предвиђено Бриселским споразумом.

Тачи је оценио позитивним формирање тима за дијалог са Београдом, који је, иначе, верификован у парламенту са 59 гласова, што је мање од натполовичне већине.

– Јединство политичких странака је било и остаје неизбежно на нашем путу ка успеху. Пре свега, говорим о изазову постизања мира са Србијом. Са Србијом треба постићи мировни споразум који ће гарантовати узајамно признање и чланство Kосова у УН – рекао је Тачи и додао да тај споразум мора бити свеобухватан и потпуно подржан од САД.

Посебно је, казао је, поносан на то што је у његовом мандату усвајањем три закона отворен пут да KБС буду трансформисане у косовску војску.

Позвао је политичке лидере да најозбиљније схвате позив председника Трампа на јединство у овом, како је рекао, јединственом тренутку.

– Имамо подршку највећег пријатеља и најмоћније државе Сједињених Држава. Имамо подршку ЕУ и њених држава чланица. Имамо подршку света да постигнемо миран, коначан и свеобухватан споразум са Србијом. Изгубити ову прилику, како каже председник Трумп у свом писму, био би трагичан повратак и изгубили бисмо прилику која се неће дуго поновити – рекао је Тачи.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ