Србија

ПУТИН И ВУЧИЋ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ – СПРЕМНО И НАЈМАЊЕ 20 СТРАТЕШКИХ СПОРАЗУМА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ!

Председник Русије Владимир Путин током посете Србији, 17. јануара, са српским колегом Александром Вучићем посетиће Храм Светог Саве на Врачару

Kако сазнају Новости, детаљни план посете руског званичника још се утврђује, а према информацијама листа, постоји могућност да Путин посети и једно место изван Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Још се наводи и да Путин припрема најмање 20 стратешких споразума са нашом државом, вредних неколико стотина милиона евра који се односе на улагања у инфраструктуру, енергетски сектор, пољопривреду, одбрамбени систем, образовање и туризам.

Међу њима требало би да се нађу уговори о изградњи железничких коридора, прикључење Србије на гасовод Турски ток, испорука тенкова Т-72 и противваздушних ракета, извоз српских прехрамбених производа у Русију.

Неизбежна тема двојице лидера биће перспектива дијалога са Приштином и разматрање могућности да се оконча компромисним решењем.

Током боравка у Београду Путин би, како се очекује, требало да уручи Вучићу Орден Светог Александра Невског, знамење које се први пут после 100 година додељује једном српском државнику. Последњи који је добио то одличје био је некадашњи српски и југословенски премијер Никола Пашић.

Иначе, за украшавање највећег православног храма на Балкану Русија је нашој земљи поклонила више од десет милиона евра, а двојица лидера договориће наставак руске помоћи за потпуно окончање радова у Храму током 2019. године, наводи лист.

Путин је већ био у овој светињи када му је патријарх Иринеј уручио орден Светог Саве Првог степена, највише одликовање СПЦ.

Он је тада обећао конкретну помоћ за завршетак врачарског Храма који би требало да симболизује блискост двају народа.

Први корак направила је руска компанија „Гаспромњефт“ захваљујући којој је постављен мозаик испод главне куполе Храма.

Унутрашње уређење Храма на Врачару, према оквирном плану који би требало да потврде и председници Путин и Вучић, требало би да буде потпуно завршено до краја следеће године.

Средином 2019. биће завршена олтарска апсида, подови и поједине целине. У овом стању Храм Светог Саве дочекаће обележавање 800 година самосталности СПЦ.

Радови ће затим бити настављени како би почетком 2020. црква засијала пуним сјајем, пишу Новости

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ