Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ ЖЕЛИ 2019. са МИ-28Н и Т-72С; Албанци са КиМ у пилотским униформама

На званичном Youtube каналу Министарства одбране Републике Србије појавила се видео честитка која је упућена грађанима наше земље.

На видео материјалу се виде средства које се налазе у наоружању Војске Србије, као што су авиони 4 генерације МиГ-29, затим војно-транспортни хеликоптери Ми-17В5 и Х-145 (који треба да идуће године уђе у наоружање), оклопни аутомобили БРДМ-2, речни десанти чамци специјалне намене итд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, пажњу су привукле секвенце на којима се види ударни хеликоптер Ми-28Н “Ноћни ловац”, као и тенкови са пасивном-реактивном оклопном заштитом.

Ми-28Н се тренутно не налази у наoружању Војске Србије, нити постоје индиције да ће то у догледно време постати.

Ради се о борбеном хеликоптеру који је првенствено намењен за ефикасно извођење противоклопне борбе у циљу уништавања савремених основних борбених тенкова непријатеља и других оклопних средстава, укључујући ту и његову живу силу. Захваљујући својој снажној оклопној заштити и маневарским способностима, овај хеликоптер је пројектован да своје борбене мисије изводи у условима активног ватреног противдејства непријатеља.

Такође, поред овог хеликоптера приметан је и основни борбени тенк који на себи има реактивни оклоп. Ради се о заштити која је од непроцењивог значаја за модернизацију наших тенковских јединица. Подсећамо да је српско Министарство одбране са Русима договорило донацију тенкова Т-72С. Поред тога СДПР је на бази тенка М-84 развио пакет М-84АС-1 који има сличне карактеристике као Т-72С.

Тело тенка Т-72С је прекривено са 155 експлозивних модула. То су у ствари касете напуњене експлозивом које се причвршћују на основни оклоп тенка. Оне представљају динамички оклоп типа „Контакт-1“.Ови модули су ефикасни против кумулативних пројектила испаљених из других тенковских топова и сличних система. Њихова основна улога је разбијање и неутрализација кумулативног млаза приликом удара гранате у оклоп тенка.

Ради се о тенку који је бољи од домаће М-84 у погледу оклопне заштите, али и ватрене моћи. Настао је на бази тенка Т-72Б.

За сада је непозната ефикасност оваквог вида оклопа против тандем-кумулативних бојевих глава које се испаљују из противоклопних ракетних система. У односу на досадашњи „голи“ оклоп какав имамо на нашој 84-ки, ово се намеће као коректно решење. Ватрена моћ тенка Т-72С се огледа у томе што тенковски топ 2А46-М, поред класичне, може да испаљује и ракете. Ради се о ласерски навођеним ракетама 9К120 „Свирь“ домета до 4км и пробојности око 700мм оклопа.

ПРИШТИНА ЖЕЛИ “ЦРНЕ СОКОЛОВЕ”: Наследници ОВК почели да се шепуре у пилотским униформама

На видео-порталу Youtube је приказана униформа коју ће носити пилоти тзв. косовске војске. Ови пилоти се обучавају у војно-образовним установама земаља које их подржавају. Одметнуте власти у јужној српској покрајини желе да што пре формирају ваздухопловну компоненту у оквиру својих оружаних снага. Приштина је уверена да ће им на том путу помоћи њихов главни савезник- САД.

Подсећамо да су САД у последње време веома активне када су у питању донације борбене технике новоуспостављеним државама савезницама које су настале као последица распада СФРЈ и ратова током 90-их година. У тим годинама је улога САД као тадашње униполарне хипер-силе била немерљива, а многе новоформиране државе укључујући и тзв. државу Косово су оствариле своје ратне амбиције захваљујући њиховом врло конкретном анти-српском ангажовању на Балкану. У складу са тим, оне су им постале верни савезници али и “вечити дужници”, који се могу врло лако (зло)употребити када год то затреба Вашингтону.

Ту су у првом реду налази Хрватска, која је из САД добила 16 борбено-извиђачких хеликоптера OH-58D “Kiowa Warrior”. Поред њих Хрвати су добили и два војно-транспортна хеликоптера које посебно користе специјалне јединице UH-60 ‘Black Hawk’ . Према првим проценама, цео пакет је тежак око 300 милиона америчких долара.

Приштина такође жели да пође овим путем. Они су већ успели да одшколују одређен број пилота који ће управљати борбеним хеликоптерима, углавном на турским војним академијама. За сада се највише помињу хеликоптери UH-60 ‘Black Hawk’ који би требали да прошире оперативно-тактичке могућности Бригаде за рапидно реаговање.

 

Извор: bog-rata.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ