Србија

Дачић оштро: Ако нема Русије нема ни Америке – ОД ПРИЗНАЊА КОСОВА НЕМА НИШТА!

Нема званичног предлога ни одлуке о промени формата дијалога Београда и Приштине, каже министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да Приштина у тај процес жели да укључи САД јер сматра да ће тако „натерати“ Србију да призна Kосово

Он је додао да Приштина жели да укључи САД у дијалог и да промени његов формат јер, према њиховом мишљењу, шефица европске дипломатије Федерика Могерини навија за Србе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kаже и да Хашим Тачи и други функционери у Приштини сматрају да ће у том случају извући корист и да ће тако натерати Србију да призна Kосово.

– Нама не пада на памет да се укључе САД, а да се не укључи Русија – истакао је Дачић и додао да је Русија јасно изразила жељу да се укључи у процес уколико буде позвана.

Дачић каже да САД нема интерес да се директно укључи у дијалог, јер би то носило и одређену одговорност, али истиче да та земља стално на неки начин учествује у процесу.

– Америка је делом променила свој став да дозвољава да се Приштина и Београд договарају, раније је била ситуација да морамо да прихватимо независност – рекао је Дачић и додао да су били потребни дуги разговори и убеђивање да је предлог који је изнео председник Александар Вучић реалан.

Дачић је рекао да је САД изразила спремност да буде домаћин уколико се постигне неки договор, на крају целог процеса, када би велике силе требало да буду гарант договореног.

Рекао је и да би за промену формата морао бити дат формалан предлог и одлука, што се до сада није догодило.

– Дијалог је сада у пат позицији у којој тешко да може да се повуче било који потез уколико не дође до укидања једностраних аката Приштине – навео је Дачић.

Рекао је и да Србија неће престати да лобира за повлачење признања независности широм света, наводећи да ми нигде нисмо преузели обавезу да ћемо се „залагати за независност Kосова“.

Дачић је рекао и да је Kосово западни, амерички пројекат, али да они који су га створили давно нису на политичкој сцени.

– Сада дувају неки нови ветрови и ми то морамо да искористимо, без обзира што се клима неће у потпуности променити – закључио је Дачић.

Министар је рекао да је до сада 12 земаља повукло признање, да 91 земља сигурно није признала Kосово, те истакао да Србија неће престати да лобира за повлачења признања Kосова.

Kоментаришући повећање царинских такси на српску робу, Дачић је рекао да Београд није предузео ниједну контрамеру и да се и председник Александар Вучић највисе љути када међународна заједница позива обе стране на примирје.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ