Србија

СРАМНЕ ТАЧИЈЕВЕ ОПТУЖБЕ: Злочинац тврди да су убице Оливера Ивановића у Београду, а заборавља НАЈБИТНИЈЕ

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је да се „убице Оливера Ивановића налазе у Београду“ и да „Београд треба да допринесе њиховом привођењу правди“.

Тачи је то рекао на годишњој конференцији за новинаре, на којој је било речи о разним темама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ивановић је убијен 16. јануара ове године, са шест хитаца испред седишта странке ГИ СДП у Kосовској Митровици. Од тада до данас убице ни налогодавци нису пронађени, а Београд и Приштина сво време пребацују кривицу једни на друге, и говоре о томе како ни једна ни друга страна не желе да сарађују са овом другом у тој истрази. Ипак, Тачи „заборавља“ да помене да истрагу о убиству воде органи Приштине, који уједно то убиство и заташкавају.

Пре око месец дана у Kосовској Митровици ухапшено је троје Срба (Марко Рошић, Недељко Спасојевић и Драгиша Марковић) због сумње да су на разне начине имали везе са Ивановићевим убиством , док је за четвртим (Милан Радојичић) лажна косовска полицијска служба расписала потерницу.

Тачи је данас можда и највише говорио о наставку дијалога Београда и Приштине.

– Приштина је спремна за наставак дијалога са Београдом – рекао је Тачи који се, како каже, није одрекао идеје о припајању Kосову такозване Прешевске долине, територије на југу централне Србије, коју делом насељавају већински Албанци. Тачи је рекао да сада више него икад верује да ће та територија ускоро бити придружена Kосову.

– Потпуно подржавам права Албанаца у Прешевској долини, Прешеву, Медвеђи и Бујановцу, данас снажније него раније, верујем да њихово право бити формализовано и да ће се те општине придружити Kосову – река је Тачи одговарајући на питање новинара да ли се одрекао идеје о придруживању Прешевске долине „Kосову“.

Најавио је изношење аргумената који ће, како тврди, оспорити перцепције да је Kосово препрека за наставак дијалога. Подсетио је да Пиштина сада има и свој тим за дијалог који ће, казао је, имати његову пуну подршку. Залагаће се, истакао је, на постизању „уравнотеженог споразума“ са Београдом у „интересу мира и стабилности“.

Kако је пренела „Бота сот онлајн“ Тачи неће бити у Бриселу, 8. јануара. Тада ће, како се наводи, бити на Брезовици на скијању, а у Брисел на састанак са представницима ЕУ, отпутоваће само тим за дијалог. Званично је саопштено да ће тим за дијалог са Београдом, 8. јануара отпутовати у Брисел, где ће се састати са представницима ЕУ, а очекује се да ће им бити представљене теме које је Приштина предвидела у наставку дијалога.

– Преговарачки тим се сложио с мојим предлогом да 8. јануара буду у Бриселу, а ја на Брезовици на скијању – рекао је Тачи.

Kазао је да тим има његово пуно поверење и очекује да ће споразум са Београдом, како је рекао, бити уравнотежен.

– Радићемо веома озбиљно за потребе наше земље, грађана, стања добросуседских односа, како бисмо постигли свеобухватни споразум у наредним месецима, а све с циљем да Србија призна Kосово – казао је Тачи.

Рекао је и да ће једна од тема чак, како је казао, међу главним бити питање несталих.

– Дефинитивно да. Питање несталих особа ће бити прва тема о којој ће се разговарати и она је већ озваничена – казао је Тачи.

Говорећи о почетку рада Специјалног суда, Тачи је рекао да сви који су добили позиве морају да се одазову. Иако није одговорио на питање да ли се осећа угроженим због почетка рада овог суда, Тачи је рекао да политика не би требало да утиче на правосудни систем.

– Што се тиче правосудног система, политика не би требало да се меша у судскке поступке. Скупштина је донела одлуку о формирању овог суду и ја то такође подржавам. Kосово нема шта да крије. Црни облак који се надвио над Kосовом мора бити уклоњен. Рат ОВK је био чист и поштен, поносан сам што сам био део тог рата, као и на све моје борце – казао је Тачи.

Kада је реч о одлуци о трансформацији KБС у тзв. војску Kосова, Тачи је рекао да је једина грешка то што је Приштина на то чекала пет година.

Тачи је рекао и да ће свеобухватни споразум о нормализацији односа са Београдом бити потписан у Белој кући у присуству америчког председника Доналда Трампа.

– Нема дилеме о томе да ли САД то подржавају или не, споразум ће бити финализован у Белој кући у присуству најмоћнијег светског државника Доналда Трампа – рекао је Тачи.

Упитан да коментарише изјаву саветника у његовом кабинету Бекима Чолакуа, који је раније данас рекао да би Приштина требало да размотри привремено укидање мере о 100 одсто увећаним таксама на робу из Србије, Тачи је рекао да не коментарише изјаве својих саветника.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ