Србија

ИЗВРШИТЕЉИ ВИШЕ НЕЋЕ МОЋИ ДА ИЗБАЦУЈУ СИРОТИЊУ НА УЛИЦУ: Министарка правде Нела Кубуровић најављује ПРОМЕНУ ЗАКОНА!

Разматра се могућност да се у Закону о извршитељима примени начело „заштите крова над главом“. По том начелу, извршитељи неће моћи да одузимају куће и станове социјално угроженим дужницима који немају где другде да живе

Министарка правде Нела Kубуровић најавила је могућност драстичних промена Закона о извршењу и обезбеђењу, по којима извршитељи више неће моћи да избацују људе на улицу због дугова!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њеним речима, већ је формирана радна група која увелико разматра увођење начела „заштите крова над главом“. То начело би требало да онемогући јавне извршитеље да социјално угроженим појединцима и породицама одузму и продају једину некретнину коју поседују, под условом да немају где другде да живе.

Стручњаци кажу да би ово правило увело ред у рад јавних извршитеља и смањило број социјалних случајева, али да треба бити опрезан због могућих злоупотреба.

Начело сразмере
Министарка Нела Kубуровић каже да тим стручњака већ увелико ради на променама актуелног закона о извршењу и обезбеђењу.

– Министарство правде разматра иницијативу „заштите крова над главом“. Радна група која се бави изменама Закона о извршењу и обезбеђењу има то начело у виду и верујем да ће се пронаћи неко компромисно решење, да ли нечија кућа под одређеним условима може бити у потпуности изузета од извршења или не. Али оно што је битно јесте да се мора водити рачуна о начелу сразмере који је једно од основних начела закона. У пракси се показало да извршитељи продају непокретности, али и осталу имовину, која је веће вредности од дуга. Исто тако, уочили смо да извршитељи на подручјима различитих судова, на различит начин поступају и примењују прописе, што не сме да се дешава – истакла је Kубуровићева за РТС и додала да би закон могао да буде промењен већ у првој половини 2019.

Павловић: Због извршитеља имамо много бескућника
Јелена Павловић, најпознатија адвокатица која брани људе које су извршитељи и банке оставили без ичега, апсолутно се залаже за начело „заштите крова над главом“.
– Радна група која ради на промени закона требало би да има у виду досадашње тешке последице спровођења извршења. Имамо повећан број бескућника и исељавања читавих породица из једине некретнине коју поседују. Такво поступање нужно доводи у питање основну егзистенцију грађанина и право на живот, које је прво и основно људско право – објаснила је Павловићева и напоменула да је много лакше спровести сразмерно извршење него касније решавати проблем бескућника.

Стручњаци, заштитници грађана и потрошача и адвокати у потпуности подржавају најављене промене Закона о извршењу, које су постале актуелне након великог серијала нашег листа о овој теми.

Председник удружења „Ефектива“ Дејан Гавриловић сматра да је изузетно важно да се заштити стан или кућа дужника, али да се и то мора прецизно законски регулисати како би се избегле злоупотребе.

– Потребно је да се заштити једина некретнина коју породица или појединац имају и где живе, јер у супротном добијамо социјалне случајеве. Међутим, то мора јасно да се дефинише у прописима како бисмо избегли злоупотребе. Закон мора да одреди границу, који је то део који некоме не сме да се дира. Примера ради, ако дугујете 20.000 евра и имате један једини стан у коме живите од 100 квадрата, није праведно према повериоцу да на тој некретнини не сме да се врши извршење, јер вама није неопходна толика површина за живот. Исправно би било продати стан по реалној цени, намирити дуг и од остатка да дужник купи мању некретнину. Сматрам да би по узору на неке развијене земље свакоме требало да се обезбеди 20 квадрата које нико не сме да му дира и још по пет квадрата за сваког члана породице. Тако би петочланој породици, колико год да дугују, морали да оставе 40 квадрата, а остатак би могли да им продају за наплату дугова – јасан је Гавриловић.

Пажљива примена
Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да би Закон о извршењу и обезбеђењу требало веома пажљиво да се примењује јер није сваки дужник у истој животној ситуацији.

– Свакако не би смеле да се догађају ситуације у којима се целе породице исељавају на улицу, јер немају где да живе. На тај начин се ништа не решава. Баш тренутно покушавам да помогнем у случају у коме мајку са хендикепираним дететом избацују на улицу. Због свега тога сматрам да би Закон о извршењу и обезбеђењу требало да се спроводи од случаја до случаја. Сваки дужник је прича за себе – сматра Пашалић.

 

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ