Свет Србија

НОВИ ФОРМАТ ДИЈАЛОГА О КОСОВУ: Ако САД уђе у преговоре, Србија ће инсистирати да се укључи и Русија

Наредну годину Србију очекује интензивно бављење питањем Kосова, а по свој прилици и мењање формата дијалога између Београда и Приштине, односно укључивање великих сила – САД, Русије и Kине.

Најаве су стигле с адресе шефа српске дипломатије Ивице Дачића, уз оцену да ће се Србија у 2019. години сигурно интензивно бавити питањем Kосова и „вероватно у другачијем формату него до сада“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нико не може да каже – решићемо Kосово и Метохију идуће године, бар нико од озбиљних политичара и код нас и у свету. Што се мене тиче, ја бих волео да већ сутра имамо договор и решење, али то није реално, много још коцкица треба да се склопи – рекао је Дачић, упитан да ли очекује да се у наредној години реши питање Kосова.

Дачић је истакао да су европски преговарачи већ извесно време по страни – они ће имати изборе у мају, а после тога још неколико месеци ће проћи док направе комисију и изаберу наследника Федерике Могерини.

– Сједињене Државе желе да попуне тај вакуум и то је добро за цео процес, јер ми не желимо да се губи време. Зато и охрабрује писмо Доналда Трампа председнику Вучићу као добар знак да је и Америци стало да се дијалог настави, да се не изгуби тај замајац, као што се много пута дешавало у последњих пет-шест година, увек заслугом Приштине – рекао је шеф српске дипломатије.

Он је истакао да би, по његовом мишљењу, било корисно да се, уз САД, у процес укључе и друге велике земље, попут Русије и Kине, јер би то обезбедило широке међународне гаранције за све што буде договорено.

– То би значило пун међународни легитимитет за све што буде договорено у вези с Kосовом и Метохијом, а пре свега осигурало би да договор буде дугог века, што је Србији и те како у интересу. Идеја о разграничењу Срба и Албанаца јесте једина на столу, али она мора бити праћена и низом других договора – истакао је он.

Истовремено, председник Kосова Хашим Тачи је рекао да је Приштина спремна за наставак дијалога, најавио изношење аргумената који ће, како тврди, оспорити перцепције да је Kосово препрека за наставак дијалога и да ће са тимом за дијалог отпутовати 8. јануара у Брисел.

– С европским званичницима разговараћу о могућности наставка дијалога, иако бих тада више волео да скијам на Брезовици. Нема дилеме да ли САД подржавају нормализацију односа са Београдом или не, споразум ће бити финализован у Белој кући у присуству најмоћнијег светског државника Доналда Трампа – рекао је Тачи на годишњој конференцији за новинаре.

Извор „Блица“ из дипломатских кругова каже да не би било изненађење да дође до промене формата, и напомиње да су мале шансе да Србија пристане да се не укључи Русија ако на сцену ступи и САД.

– Очигледно је да оваква форма дијалога не штима, и да је потребно да се укључе играчи који ће омогућити да се дође до решења, али којим ће обе стране бити задовољне. Србија ће, ако се САД укључе, послати званичан захтев да уђе и Русија – каже наш саговорник.

У оквиру промене формата, спомиње се да би могла да буде и организована и нова међународна конференција, а коментаришући ове опције, политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да ће до ње доћи тек кад се постигне јасан договор.

– То би било добро решење, под условом да се о новом формату усагласе велике силе. Важно је да САД и Русија договоре параметре, иначе џаба било какве промене. А конференције се праве кад се има готово решење – напомиње он.

Две рунде у шест месеци

Последња рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу одржана је 20. новембра, а пре тога 18. јула. Наставак дијалога је био заказан и за 7. септембар у Бриселу, али се Вучић и председник Kосова Хашим Тачи тада нису састали, одржани су посебни састанци.

 

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ