Србија

ПЛАНИРАТЕ ДА УЗМЕТЕ КЕШ КРЕДИТ? Од 1. јануара банке уводе ВАЖНЕ НОВИНЕ, ево о ЧЕМУ ЈЕ РЕЧ

Готовински кредити ће од 1. јануара моћи да се зајме само на рок од осам година, док ће од 2020. године отплата бити могућа само на седам, а од 2021. на највише шест година.

Исто важи и за потрошачке кредите, осим оних за куповину аутомобила, код које новогодишње смањење на осам година остаје до даљег. Ово је резултат нова три прописа које је усвојила Народна банка Србије, у циљу подстицања праксе одрживог кредитирања становништва, међу којима је и ограничавање укупне месечне задужености на максималних 60 одсто плате или пензије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Усвојени сет подзаконских алата одговор је на препознату потребу за проактивном реакцијјом НБС на све учесталију појаву ненаменског необезбеђеног кредитирања становништва по неоправдано дугим роковима – истичу у централној банци.

Нови прописи имају за циљ да допринесу спречавању нестанка проблематичних кредита у банкарском сектору и предупреде могуће последице по финансијску стабилност и грађане, ако би се материјализовали ризици који су својствени неконтролисаном одобравању ненаменских кредита становништву на рокове који нису у складу с ризичношћу ове врсте производа и кредитном способношћу сваког појединачног дужника.

Народна банка, ипак, није експлицитно забранила банкама дуже рокове од поменутих. Међутим, банкама ће практично бити неисплативо да грађанима одобравају ове зајмове на дужи рок.

– Ни након почетка примене нових прописа неће постојати препреке да банка одобри и кредите с дужим роковима отплате, као и кредите дужницима с вишим степеном кредитне задужености ако након тога одржава одговарајући ниво капитала, то јест ако у сваком тренутку има довољно сопствених средстава за испуњење свих регулаторних захтева – истичу у НБС.

То практично значи следеће: ако банка у току 2019. године одобри потрошачки кредит (осим оних за куповину моторних возила), готовински или други кредит (који није стамбени, нити минус по текућем рачуну), с роком отплате од осам и више година, биће у обавези да умањује свој капитал за целокупан неотплаћени износ главнице тог потраживања од дужника, све до коначне отплате кредита – објашњавају у НБС.

У току 2020. године банка ће бити дужна да умањује свој капитал на исти начин ако наведене кредите одобрава са роком отплате од седам и више година, док се почев од 1. јануара 2021. истоветно решење примењује у случају да банка одобри такав кредит чија је уговорена рочност шест и више од шест година.

На исти начин банке ће морати да умањују свој капитал, који се израчунава ради праћења испуњености прописаних показатеља адекватности капитала банке, за сваког клијента код којег се прекорачи степен кредитне задужености од 60 одсто.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Novosti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ