Свет

„ЛОНДОН ИГРА СВЕ ПРЉАВИЈЕ!“ Захуктава се БОРБА Русије и Британије због ПОЗИВА НА УБИСТВО

Британска радио-дифузна корпорација Би-Би-Си није се жалила Министарству спољних послова Русије због цурења података о њиховим запосленима, изјавила је портпаролка Министарства Марија Захарова.

– Није било притужби Би-Би-Сија до краја радног дана 29. децембра – нико из Би-Би-Сија није се обрац́ао служби за информације и штампу Министарства: није звала ни писала уредница дописне редакције. Иако су им сви телефони добро познати – написала је Захарова на својој страници на Фејсбуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њеним речима, у 16.55 у суботу је стигао захтев дописника на који је Министарство одговорило, конкретно скретањем пажње новинара да није примљен никакав захтев од редакције у Москви.

– Оно што је најинтересантније, наши одговори, наравно, нису били укључени у писање текста. То је намерно искривљавање чињеница. Одлично раде британски новинари. Њих могу да превазиђу само британски научници – додала је Захарова.

– Мени редовно пишу и зову дописници Би-Би-Сија у Москви када им је нешто потребно. Овај пут нико није звао неколико дана. Зашто? Можда су чекали инструкције од некога из Лондона? Да није од оних који су у „Тајмсу“ склапали спискове Спутњика? Лондон игра све прљавије – закључила је она.

Би-Би-Си је раније објавио да је послао притужбу руском Министарству спољних послова након објављивања личних података својих дописника из Москве упркос чињеници да Би-Би-Си није реаговао на објављивање имена новинара редакције Спутњика у британском „Тајмсу“.

У четвртак је један број руских интернет извора објавио имена и фотографије запослених у редакцији Би-Би-Сија у Москви. Kонкретно, линк на њихов списак, објављен на руском порталу „Пикабу“, објавила је телевизија „Дожд“ на свом званичном сајту. Kорпорација је изјавила да је разочарана објавом. Захарова је навела да ова информација није тајна и да је доступна на друштвеним мрежама. Портпарол руског председника Дмитриј Пескова изјавио је да Москва осуђује објављивање личних података новинара Спутњика у британским медијима, што је без преседана и не одговара цивилизованим нормама и да у том смислу Kремљ разуме реципрочне кораке низа руских медија.

Раније је „Тајмс“ објавио фотографије осам запослених у британској редакцији Спутњика са њиховим именима и радним местима. У истом чланку наводи се позив члана шкотског парламента Алекса Kола Хамилтона британској влади да одузме имовину новинара агенције.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ