Свет Србија

НЕМАЧКА ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ! Тек ће бити хаоса због СРБИЈЕ И ВОЈСКЕ КОСОВА

„Немачка странка Левица” упутила је, поводом намере приштинских власти да створи сопствену војску, питања федералној влади о ставу Берлина о тој иницијативи.

„Спутњик“ тврди да поседује ексклузивни материјал с одговорима немачке владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Спутњик“ наводи да је заменица шефа посланичке групе Левице у Бундестагу Севим Дагделен оценила да Берлин активно подржава „противправну политику Приштине“.

Наводи се да је она 21. новембра упутила захтев под називом „Немачка и трансформација Косовских безбедних снага (КБС) у пуноправне оружане снаге“ федералној влади.

„Спутњик“ наводи да је одговор немачке федералне владе од 17. децембра у поседу редакције и да је званични Берлин одговоре класификовао као „поверљиве“ информације. Наводи се да је од 29 питања, 10 одговора означено као поверљиво.

Подсећа се да су шиптарско-окупаторска влада и скупштина током последњих неколико месеци иницирали низ закона усмерених на стварање сопствене војске, а према тим плановима КБС поступно треба трансформисати у оквиру десетогодишњег програма. Наводи се да је циљ Приштине да се удвостручи број војника, са садашњих 2.500 на 5.000, а та иницијатива ће окупаторску владу у Приштини коштати око 300 милиона евра.

„Према оцени федералне владе, нацрти закона Косова не нарушавају устав“, наведено је у одговору који је добила странка Левица.

Наводи се да Дагделенова, која је стручњак Левице за питања спољне политике, сматра да актуелна деловања Косова усмерена на стварање сопствене војске представљају нарушавање норми међународног права које су прописале Уједињене нације, па се самим тим нарушава и косовски устав.

„Немачка влада подржава нарушавање Устава, као и нарушавање Резолуције 1244 Савета безбедности УН“, наводи посланица Левице.

„Спутњик“ преноси и одговор на питање Левице о томе какве је конкретне мере у сфери безбедности на Косову предузео Берлин 2018. године.

„Бундесвер подржава КБС на нивоу консултација на терену и пружањем војне помоћи у виду обуке“, наведено је у поверљивом документу.

„Спутњик“ наводи да Немачка подржава и полицију, пограничну контролу и царински ресор, поред осталог, и уз подршку снага федералне полиције која је ангажована на Косову.

Наводи се да је странка Левица критиковала и чињеницу да ће окупаторска скупштина практично тек после окончања трансформације КБС у војску одобрити тај процес.

„То је апсурдно, нарушава норме међународног права и парламентарно право контроле над националном војском. Прво парламент треба да одобри ту иницијативу, а тек потом може да се формира војска“, сматра Левица.

Наводи се да је Дагделенова казала да се стварањем косовске војске свесно долива уље на ватру и отвара пут за на нову претњу миру и стабилности у региону.

Ужасно је то што федерална влада учествује у распиривању опасности од новог рата на Балкану, подстичући Приштину на ту ескалацију. Неопходан нам је нови правац у политици према Косову. Не може се подржавати косовска армија ни испорукама наоружања, ни програмима обуке у којима су ангажовани немачки војници. Сада је неопходно проверити финансијску помоћ и достављање кредита Косову“, наводи Дагделенова.

Одговор немачке федералне владе Левици за „Спутњик“ је прокоментарисао аустријски стручњак за Косово Ханес Хофбауер.

„Федерална влада не даје информације у вези с оним што је важно. Пре свега када је реч о новцу. Сматрам да је федерална влада Немачке један од последњих беспоговорних политичких савезника Приштине“, наводи Хофбауер и додаје да је уверен да без америчког и европског новца Косово неће успети да образује сопствену војску.

Он упозорава да је развој ситуације на Косову „забрињавајућ и опасан“. Према његовим речима, то противречи Резолуцији 1244 СБУН, која гарантује да Косово не може да постане независна држава без коначног споразума са Србијом.

„Косово се, као и раније, налази под привременом управом под контролом УН. Косово је, међутим, део Југославије, односно Србије као њеног правног наследника. Сопствена армија у земљи коју не признаје ни Србија, ни пет земаља Европске уније, нити половина светске заједнице, то је чудан и опасан случај“, казао је Хофбауер.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ