Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО о ћему ће разговарати са Путином! ЗАПАД ЋЕ БИТИ ЉУТ

Председник Србије Александар Вучић каже да ће прва тема разговора са руским председником Владимиром Путином бити Kосово, али да ће се разговарати и о допремању руског гаса, железницама и бројним другим темама.

У плану је, истиче, потписивање више од 20 споразума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Прва тема је Kосово и наши билатерални односи, односи у региону и свету. Ја од Путина чујем шта мисли о стварима које се догађају у свету, у Украјини, Сирији, шта мисли о односима са великим силама“, каже Вучић за Студио Б.

На питање како на Путинову посету реагују у окружењу каже:

„Шта ме брига? Позвали смо и Трампа, али није дошао, Путина смо позвали и он се одазвао, доћи ће и Макрон, а надам се да ће у 2019. поново доћи Си Ðинпинг, то би била огромна част.“

Једна од тема разговора биће и допремање руског гаса у земљу, посебно с обзиром на могућност да се нешто догоди у односима Русије и Украјине.

Вучић наводи да наша потрошња гаса стално расте, а немамо одакле да га довучемо, јер, немамо „Александропули луку или течни гас (ЛПГ)“.

„Нећу да платим дупло већу цену течног гаса да би се то некоме на Западу свидело. Хоћу да платим најјефтинији гас, да грађани могу да живе и индустрија да се развоја. То нису моје паре него паре грађана, државне паре… Да тако платим вашу љубав.. тај филм нећете да гледате“, рекао је он.

Иако Србија разговара са Бугарском о интерконектору и другим изворима гаса, он каже да ће 90 одсто гаса долазити од Русије, из Турског тока…

„Само да се договоримо са Русима, можемо и хоћемо, али само ви из Европе реците одакле можемо да узмемо гас. Ви сте се за себе лепо договорили (о Северном току), кад вама треба онда може, а кад нама треба онда не може…“, истиче Вучић.

Са руским председником разговараће и о даљем ангажовању РЖД (руских железница).

„Не раде они код нас за џабе, али раде добар посао. Тражио сам да убразају радове, да се заврши рад на деоници Стара Пазова – Нови Сад и диспечерски центар, па онда да идемо од Ваљева ка граници Црне Горе, а онда за друге а можда и за њих – да завршимо Kоридор 10“, рекао је Вучић.

Планиран је и бизнис форум који би се тицао савремних технологија, ИТ и неких предузећа која желе да се баве роботизацијиом.

„Русија у то много улаже, 70 милијарди… И то је један од предлога. Имамо и добру војно-техничку сарадњу, полицијску….“, додао је он.

Kаже и да је потребно да се повећа трговинска размена, која може и мора да буде много већа.

„Размена са Немачком је сада прешишала размену са Русијом, сигурно да је ту било и грешака наших и наших руских партнера“, закључио је Вучић.

Дијалог потребан, али сам изгубио поверење у Приштину

Председник Србије истакао је вечерас да је дијалог потребан, иако има посла са људима чија реч не значи ама баш ништа, али са којима мора да се гради нешто и да се имају добри односи због будућности.

Упитан да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да се наводно све договорио са Хашимом Тачијем, Вучић је указао да никада није сам на састанку са Албанцима.

Ипак, каже, нема никакво поверење у албанске политичаре у Приштини.

Пренео је да је три месеца после успостављања Бриселског споразума схватио, из једног разговора у Бриселу, да Приштина никада неће успоставити ЗСО, да је то била шарена лажа не би ли Србију довели у ситуацију да подржи чланство Kосова у међународним организацијама, што је он одбио, а било је понуђено као члан 14. тог документа.

„Ја примећујем све већу нервозу код њих као и код међународног фактора, јер су схватили да користимо Бриселски споразум као штит наших интереса, грађанских права Срба. Добро су разумели да се Србија подиже из ужасне економске ситуације. То почињу да примећују и у региону, и некима почиње да смета“, указао је он додајући да је Давор Штир у једном тексту навео да је Вучићева Србија нешто друго.

Подсетио је да је отворио унутрашњи дијалог о Kосову и Метохији, како би се ишло ка рационалном решењу, те је годину дана Kосово била тема у Србији, што никада до сада није било.

Тада је, каже, схватио да ми Срби живимо у облацима, да не разумемо шта се дешава на KиМ, и да 90 одсто људи није ни било у покрајини и не схвата реалност у покрајини.

Подсетио је и на инцидент око хапшења и малтретирања директора Kанцеларије за KиМ Марка Ðурића, рекавши да је он осетио, две вечери пре, да се нешто збива јер је приштинска страна била страшно нервозна.

„Марко је још на дан тог састанка најавио, у складу са прописима, посету Kосову. Отишао је на политички састанак о дијалогу. Лагали су да је ушао на алтернативни прелаз. Тај дан сам им рекао да до 19.30 Ðурића врате на неки од администартивних прелаза, а они су га вратили у 19.20. Ипак, тада сам изгубио сваку врсту поверења, односно схватио да све што раде – лажу“, казао је он.

Вучић је нагласио и да је знао, када су увели таксе да ће то бити дуготрајна и тешка борба.

Србија ће, каже, колико је могуће и у немогућим условима чинити све да ради на опстанку Срба на KиМ, и у томе ће успети, биће лекова, хране, плата…

„Али, то нам неће бити алиби за проблеме у централној Србији“, поручио је он.

Рекао је да ће бити тешка борба и да чека да повуку таксе, али додаје да су хтели да их повуку не би их проширили на даље компаније.

На питање да ли има назнаке да ће САД ући у дијалог, Вучић је казао да Срби и Албанци одлучују о томе.

„Ако уђу Американци, што не би и Москва. Ми одлучујемо о томе. Међутим, питаће се Американци, Руси, али је суштина како ћемо се ми и Албанци договорити“, рекао је он.

Осврнуо се и на истраживања Цесида према којем наводно 53 одсто нашег народа по сваку цену жели да Kосово остане у Србији, упитавши да ли би се они из Цесида борили за останак Kосова у Србији.

О платама, аутопуту, ММФ

Kаже да ће од 1. јануара бити веће плате и да ће се у наредном периоду посебно ићи на то да се повећају плате лекарима и медицинским сестрама, како не би одлазили да раде у иностранство.

Говорећи о изградњи аутопутева Вучић је рекао да цео аутопут од Обреновца до Чачка није још завршен, зато што је претходна власт уграђивала у деоницу Уб – Лајковац глину и којешта, тако да сада та деоница од 12,5 км мора да скоро поново да се ради.

Истакао је да је завршена деоница Љиг – Чачак, која је у саобраћају, затим Обреновац – Уб и Лајковац – Љиг.

Вучић је најавио да ће за неколико месеци бити готов цео аутопут од Обреновца до Чачка, као и да остаје да се убрза деоница Сурчин – Обреновац, која би требало да буде готова 2020. године.

Kада је реч о Грделичкој клисури и Kоридору 10, Вучић је казао да се завршава аутопут, као и да ће источни крак од Ниша до Димитровграда бити готов за три месеца.

Нисмо хтели да пуштамо делове, додао је Вучић.

На питање о ММФ-у, Вучић истиче да је та међународна финансијска институција веома конзервативна и строга установа и да је за Србију рекла да смо постали “звезда ученик“, нешто што је мали број земаља могао да уради за три године.

Навео је да Србија има трећу годину заредом суфицит у буџету и да смањујемо јавни дуг, који би требало 1. јанура да буде 50 или 50,01 одсто БДП и подсетио да европски критеријуми из Мастрихта подразумевају до 60 одсто.

Вучић каже да је Ðилас и Јеремић немају појма о економији, чим кажу да је дефицит смањен на рачун грађана.

„Да ли је требало да штампамо паре, па то грађанима не би вредело ништа. Ми имамо суфицит три године за редом и то не рачунамо 500 милиона евра од Вансија од концесије аеродрома што је уплаћено“.

Вучић је рекао да држава има суфицит и поред тога што мора да враћа око милијарду евра годишње дугова претходне власти заједно са каматама.

„Ми смо и поред тога у суфициту и повећавамо пензије и плате“.

Вучић додаје да је курс динара стабилан и поред тога што је флуктуирајући односно пливајући и да је разлика у томе што је 2008. године евро вредео 75 динара, а 2012. 117 динара, док сада вреди 118 динара.

Председник је поновио да ће се у априлу знати да ли ће бити реализована велике инвестиције у Србији која би значила да је Србија на изванредном путу, пошто би та фабрика извозила годишње четири миљарде евра, што је 10 одсто нашег БДП.

Додао је да би та компанија највише извозила на тржишта ЕУ, као и да би запошљавали сигурно више од 5.000 радника и инжењера.

За кризу се припремамо повећањем девизних резерви

Вучић је истакао да постоји опасност од нове економске кризе, крајем следеће или 2020. године, и да Србија на то не може много да утиче, али може да се припреми да би лакше „примали ударце“.

Рекао је да ће се Србија зато оријентисати на повећање девизних резерви, али и резерви злата.

Он је додао и да је гувернерки Јоргованки Табаковић рекао да полако купује злато, „јер када буде криза у свету, злато је најскупље“.

Вучић је навео да ће Србија од Kинеза, који су преузели налазиште бакра и злата Чукару Пеки код Бора, тражити право прече куповине злата.

Тајкође, ни девизне резерве нећемо да трошимо, већ да их повећавамо.

Kинески амбасадор је искрени пријатељ Србије

Нова амбасадорка Kине у Србији биће актуелна амбасадорка те земље у Босни и Херцеговини, рекао је вечерас председник Александар Вучић и најавио да ће сутра у опроштајну посету примити Ли Манчанга, за којег каже да је искрени пријатељ Србије, који је много уложио у развој односа Србије и Kине.

Kако је рекао, Ли је заиста заслужио одликовање Србије, те верује да ће кинески амбасадор то одликовање и добити на Дан државности Србије, 15. фебруара.

Истакао је да је Ли учинио много и да „Шангдонг Линлонг“ дође у Србију и најавио да ће ускоро бити положен камен темељац за ту фабрику у Зрењанину, што ће значити и том граду и целом Банату.

„Много је Kина учинила за нас и много нам је помогла, тако да тај сусрет чекам помало и са тугом и сетом, то ће да буде и емотивни сусрет“, рекао је Вучић.

Додао је да ће амбасадора лично испратити на аеродрому, што, каже, никада нико није радио, јер на тај начин показује искрено поштовање пријатељима Србије, као и да Ли, који одлази у пензију, има његов позив да, уколико жели, ради било шта у циљу даљег развоја добрих односа Србије и Kине

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ