Србија

Писмо које сам добио од Трампа било је директно и веома јасно: Тачи мисли да је сада најбољи тренутак за споразум Београда и Приштине

Тачи тврди да „нема времена за губљење у постизању одрживог и трајног мира који ће бити постигнут споразумом о односу са Србијом“

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи тврди да ће „у блиској будућности“ у дијалогу са Београдом бити постигнут споразум у Бриселу, јер, како наводи, политичке околности на Kосову и у Србији омогућавају такав споразум, преноси РТK2 на српском језику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ауторском тексту поводом новогодишњих празника, објављеном на сајту РТK на албанском језику, Тачи тврди да „нема времена за губљење у постизању одрживог и трајног мира који ће бити постигнут споразумом о односу са Србијом“.

Он, како се наводи, верује да ће лидери у Приштини у 2019. години бити спремни „да донесу тешке, али обавезне одлуке, које су у интересу тзв. Kосова и у интересу мира на Балкану, а грађанима поручује да ће сваку одлуку донети у интересу Kосова“.

– Велике историјске одлуке, које су донете о државама и народима широм света, често су биле резултат само једне одлуке. Тако се десило и са нама. Историја нашег народа је пуна сјајних момената. Ми смо донели исправне и паметне одлуке у одређеним тренуцима, које су подржале јаке државе. Не бисмо били искрени ако бисмо рекли да није било тренутака када смо мислили да смо изгубили историјске могућности, због недостатака доношења одлука или погрешних одлука – тврди Тачи.

Он каже да „одлука, која треба да се донесе у блиској будућности, јесте постизање коначног споразума о нормализацији односа са Србијом“.

– Мислим да је сада најбољи тренутак за постизање одрживог и трајног мира. Политичке околности на Kосову и у Србији омогућавају такав споразум. У постизању ове могућности учествују и САД и ЕУ – наводи Тачи.

Он тврди да је писмо које је добио од председника САД Доналда Трампа било „директно и веома јасно“.

– Председник Трамп је упутио позив свим косовским лидерима да искористе тренутак за постизање споразума са Србијом, у супротном може бити последица не само за Kосово, него за читав регион – написао је Тачи.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ