Регион Србија

Став Британије је да не сме бити јаке српске државе, али нека знају нема решења за Косово док се не реши Српска: Додик о функционисању БиХ

Замислите каква је БиХ држава да је највиши орган власти смештен у згради која је направила окупациона власт Аустроугарске – навео је Додик

Странци који покушавају да направе квазидржаву на месту где држава никада није постојала, а с друге стране желе да униште Републику Српску (РС), нека знају: нема решавања статуса Kосова без решавања статуса РС, изјавио је у интервјуу за новогодишње издање „Вечерњих новости“ српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ако неко мисли да може да направи државу Kосово, а да Српску константно игнорише – грдно се вара – поручио је Додик.

Он је додао да „Срби неће бити параван у заједничким институцијама БиХ нити ће подлећи уценама око НАТО“.

Интервју је рађен у Бањалуци, пошто се Додику „није ишло у Сарајево“.

– Прво, зграда Председништва БиХ у Сарајеву је потпуно запуштена. Kад ходате, шкрипе подови. Врата шкрипе. Цела зграда шкрипи, као и држава БиХ! Замислите каква је БиХ држава да је највиши орган власти смештен у згради која је направила окупациона власт Аустроугарске – навео је Додик.

На питање да ли ће се „коначно разрешити убиство Давида Драгичевића“, Додик је казао да „саосећа са породицом Драгичевић и њиховим болом, али му је жао што их злоупотребљавају.

– Нико не спори причу о правди. Али ово је сад већ одавно политичка тема. Подржана је од опозиција и инструисана. Давор Драгичевић је окупиран од стране политике. Сада се поново рециклира процес. Једина проблематична ствар овде је тужилачки систем и јавност мора да зна да тужилачки систем, како у РС тако и БиХ, контролише међународна заједница, а не власт РС. Нама се вештачки намеће нека кривица – рекао је он и додао:

– Видимо и интерес појединих медија који на један клик ођедном преносе широм света фризиране информације из Бањалуке. Имали смо већ такав пример у лажним информацијама о паравојним формацијама у Српској. Поједини центри су били гладни слика насиља из Бањалуке и тако се и извештавало 25. децембра. Очигледно се желело приказати да је Бањалука место насиља. Огромна штета је нанета имиџу града.

Упитан као је доживео нападе такозване грађанске елите из Србије, Додик каже да се у Србији покушава наметнути нека грађанска опција која има универзална решења и која се приказује као неко ко мора да представља Србију.

– Многи се крију у Србији иза те тзв. грађанске елите. Имам ја и поруку за њих: изађите, мајстори, на изборе, победите, па уређујте Србију како ви мислите. Али колико видим, изборе у Србији константно добија Вучић, а у Српској Додик. И сада би требало само да слушамо и радимо онако како хоће опозиција и нека самозвана елита. Нема од тога ништа. Kакви су односи са влашћу у Београду? Можете ли да их упоредите са односом с претходним гарнитурама – рекао је Додик.

Он је истакао, када би морао да класификује какви су односи РС и Србије били у протекле две деценије, Александар Вучић је убедљиво највише помогао Српску.

– И раније смо имали добар однос са Србијом, и за време Kоштунице и Тадића, али то је увек била политика разумевања, а не и политика помоћи. Вучић нам је помогао са више од 20 милиона евра, и то је за нас огроман новац. Сама чињеница да Србија издваја новац за РС је за нас огроман доказ љубави и поштовања – каже Додик.

Он је додао да је у целом региону на сцени политика урушавања српства.

– Ни по коју цену не сме се допустити да се направи јака српска држава. Ово је став Британије још од распада Отоманског царства. Читав концепт комунизма у бившој Југославији био је – да се не дозволи јачање српског народа и велика српска држава. Сви који могу без Србије, срећно им било! Понекад не разумем Србију што, рецимо, толерише многе Црногорце на важним функцијама. Мислим да то није фер. Погледајте, па Црногорци протерује монахе. Страшно је шта се дешава Србима у Црној Гори – рекао је Додик.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ