Србија

ВУЧИЋ: Без компромиса о КиМ улазимо у трагедију из које ћемо изаћи поражени горе него икад!

Истина је да на Kосову није све албанско и истина је да на Kосову није све српско и истина је да морамо да постигнемо компромис, изјавио је председник Србије Александар Вучић, уверен да ће „онај ко то не разуме увести Србију у највећу трагедију из које ћемо изаћи поражени, горе поражени него икад“

– Ако то људи не разумеју, а видим да не разумеју, ја такође с тим немам проблем. Али, ја да водим политику у будућности која ће Србију да уведе у најтеже трагедије, ја то нећу – поручио је Вучић у интервјуу за „Еспресо“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србији ћу да подижем национални понос и национално достојанство, да добијемо више него што смо имали раније, додао је он.

– Много више него што смо имали у време оних који су све погубили. Да заштитимо наш народ на Kосову и Метохији, али и на свим другим местима. Да се Срби подигну и осећају да су свој на своме и да имају заштиту своје Србије. А да уводим Србију у ратове и сукобе из коијх не можемо да изађемо као победници, то нећу – истиче председник Вучић.

Упитан да ли би могао конректније да објасни термин разграничење Kосова, Вучић одговара да то никад није рекао на тај начин, већ да је говорио о успостављању границе између нас и Албанаца…

На констатцију новинара да ако успоставимо границу то значи да смо их признали, он каже:.

– Чекајте, чекајте, моје питање за вас је: да ли ви мислите да овако можемо још сто година? Да ли ви хоћете да решите проблем или нећете? Хоћете да га оставимо вашој и нашој деци, хоћете да они сутра иду у ровове? Ја не бих волео да моје дете иде у ров. Ја бих желео да моје дете, и једно и друго и треће, могу да размишљају о томе какву ће будуцност да имају, и ово које је сад за војску од 21 године и овај мали с годину и по дана.

Шта је то што Србија има на Kосову, пита он, с озбиром да је, каже, слушао приче како је најгори и највећи издајник и то од људи у чије време је Kосово добило независност.

Подсећа да је Kосово прогласило независност 2008. године.

– А како је то изгледало? Један је отишао у Румунију, други је одржао протест овде који се завршио општом медијском агонијом око патика за Kосово, да вас подсетим. Је л’ тако било? – додаје Вучић.

Наводи да смо потом, 2009. Србе избацили из УН и увели у Европу и европске преговоре, 2010. године се догодила најкатастрофалнија одлука – да упутимо писмо Медународном суду правде и питамо да ли је декларација о проглашењу косовске независности илегална или не и добијемо одоговор да није илегална.

– Да су Албанци били паметни, на Савету безбедности да су се само тога држали, а не оног где сам их дочекао и ухватио и лако их победио, Ахтисаријевог плана и свега другог, нама би било много теже – констатује Вучић.

– Још чувам делић одговора и нећу вам га рећи сад, да бих могао Албанцима да одговорим на међународној сцени кад буду потегли следећи пут, али су нам ту одговори најтањи. Одговори су нам најтањи захваљујући одговорности оних који би данас неком да соле памет – додао је он.

Надам се да ће Додик наћи решење и да ће неутешна породица Драгичевић сазнати истину
Александар Вучић изјавио је да као председник Србије не жели да коментарише догађања протеклих дана на улицама Бањалуке.

Он наглашава да нема намеру, ни могућност да се меша у рад органа РС и БиХ, а да Републици Српској жели стабилност, мир и добру будућност.

– Уверен сам да ће председавајући председништва БиХ Милорад Додик наћи решења о породици која је неутешна, која је изгубила сина и у да ће у будућности наћи спокој и мир и знати шта се десило с њиховим дететом, јер страшно је тешко рећи неком ко је изгубио своје дете да никад неће сазнати како га је изгубио – каже Вучић.

Он је подсетио да је Додик својевремено говорио на митинзима против њега, али да је касније постигнут договор да „никад више, као неписано правило, а као у закон да је уписано, да никад Република Србија не иде против Српске, нити да Српска иде против Србије“.

Вучић истиче да је стратешко питање у вези са Kосовом, и да се око тога сви слажу, да имамо мир и да онда не постоји другачије решење осим да постигнемо неки споразум.

На питање какав споразум, каже:

– Ма, било какав споразум да имамо, који ће да прихвате Срби и Албанци, то доноси мир. Другачије мира нема, разумите то. Разумите ме људи и понашајте се одговорно сви и схватите да је то једино што је могуће.

Ако немате споразум Албанци ће бити још нервознији, упозорава Вучић.

– Они су мислили да су све завршили још 2008. А онда је неки Вучић чудом чуда у 2013. години успео поново да врати Србију у игру и зато су нервозни. Зато сад хоће да завршавају све то. Ја вас питам, а шта ћемо да радимо? – упитао је Вучић.

Он каже да се не плаши ни албанске војске, ни било кога.

На питање да ли га погађа када чује: „Вучића Запад држи док не потпише предају Kосова, а онда ће га пустити низ воду“, одговара:

– Мене Запад држи? Слушао сам и како ме мрзи Русија, па сам се више пута срео с Путином него сви председници и премијери Србије пре мене заједно. Је л’ то чињеница или није?

Упитан коју ће одлуку донети у случају да нас ЕУ притисне да морамо да се дистанцирамо од Русије истиче да се нећемо дистанцирати од Русије.

– Kо зна како се мењају ствари у свету, ко зна шта ће бити до маја или јуна следеће године, а не шта ће бити у наредних шест или седам година. Србија има добре односе с Русијом и неће да их квари. Србија се налази на европском путу и ја то не кријем нигде, па ни у Москви. А то што ћете ви да ми кажете – срушите своје односе с Русијом. А што да их срушимо? Ви да градите Северни ток, а ми не можемо да градимо Јужни ток? Што? – каже Вучић.

– То је зато што су они велики, а ми мали – објашњава српски председник и додаје да ту врсту аргументације неће да прихвати:

– Тако са мном не може да се разговара, ни у Бриселу, ни у Берлину, нити било где другде!

Уз раст више од 3 одсто, лекарима и медицинским сестрама још 15 одсто
Председник Вучић најављује да ће предложити премијерки да се лекарима и медицинским сестрама плате повећају за још 15 одсто, уколико раст БДП буде преко три одсто.

– Ако бисмо увећали суфицит у буџету, ако бисмо имали раст преко три посто, онда би моја идеја и моја молба Ани Брнабић била да идемо с повећањем од најмање 15 одсто за њих, и то додатно, кумулативно на ових 12 плус 10 – рекао је председник Вучић.

Он каже да му је министар здравља Златибор Лончар рекао да 90 или 95 одсто медицинских радника неће напустити Србију ако им плата буде увећана за 15 до 20 одсто, јер би у томе видели другачији тренд, другачији однос.

Он наводи да је из Србије пропорционално мањи одлив него из Хрватске, Бугарске и Румуније, али да је огроман и да је штета језива.

Навео је и да ће прекретница бити кад просечна плата пређе 800 или 900 евра и да ће тада људи престати да одлазе, односно почети да враћају, као што је то било у случају Естоније.

На питање када ће то да се деси, каже да о томе не може да говори.

– Погрешио сам у процени раније кад сам рекао да ће до краја ове године просечна плата бити 500 евра, а било је 465 у јануару. Али, је свакако неупоредиво више него 320 евра или 330, колико је било пре неколико година. Говоримо о еврима, не о динарима, и то уз веома ниску стопу инфлације, која није 11 одсто као 2011, вец је два одсто – каже Вучић.

Али, ако будемо имали овакве економске перформансе, раст преко три посто, имамо шансе, јер ће успоравати светска економија, сматра он.

– 2018. је била једна од најбољих у смислу фабрика које смо отварали, смањења незапослености, смањења јавног дуга, привредног раста. . . По свим параметрима, једна од најбољих година. Било би добро кад би 2019. била тако добра као 2018, али то нигде не можете да чујете – констатује Вучић и каже да се „плаши краја 2019. и почетка 2020. године“:

– Много је дугова у свету, али уз ту успорену економију, ако будемо држали преко три одсто раста, није довољно, нећу да будем пресрећан, али то је добро. То би значило уз минималан дефицит и уз суфицит буџета да можемо даље да сманујемо јавни дуг, да можемо и даље да повећавамо плате и пензије и да људи могу да осећају бољи живот и стандард – каже он.

Примећује, међутим, да ми Срби никад нећемо да кажемо да нам је боље.

– Kод нас је увек лоше. Ако погледате кроз историју још од Првог српског устанка, а кад су то Срби мислили да им је боље? У које то време? – пита Вучић.

Упитан да прокоментарише то што се протеклих дана дигло доста прашине око висине хонорара за извођаче на новогодишњем концерту у Београду, Вучић истиче да су у прошлости, за време других Влада, били три пута већи хонорари.

– Плаћали су много више у Ђиласово време. Плаћали су као за један мост, за једну манифестацију много више него што ће у 2019. години бити ватромета за 15 манифестација. И ту су покушали да обману јавност. Желим да верујем да је то била ненамерна грешка Бранислава Трифуновића, који је рекао да ватромет кошта 850.000 евра. Не, не кошта 850.000, толико је Ђилас потрошио. Овде је 50.000 евра и мање од тога, и то за 15 манифестација. Дајте људи, ако од дрвета не видите шуму… – каже он.

Вучић такође наводи да је буџет Града Београда данас милијарду и сто милиона, а био је пре само неколико година, кад је, како каже, Ђилас био најбогатији градоначелник на свету, 750 милиона – што је увећање више од 30 одсто.

– Али, неко има сталну потребу да саопштава нешто ружно… – констатује Вучић.

Он се осврнуо у на српско правосуђе истакавши да је оно наша највећа рак рана али да је то систем који су нам оставили Ђилас и Јеремић.

– Ја кажем овима из Европе – лепо сте писали о правосуђу, али стање је много горе, ја сам сагласан с тим. Kаква је ту моја одговорност? – упитао је председник Србије.

Kаже и да је иницирао доношење закона о пореклу имовине.

– Желим да будем први коме ће да буде испитано и да се покаже шта смо то моја породица и ја добили до 2012. године па наовамо од када смо на власти. Да видимо јесмо ли ми увећали богаство. Јесам ли ја добио 500 милиона евра колико су добили ови моји омиљени политичар или не. Нека народ сам закључи. Онда кад изађу ти подаци, нека народ сам каже ко је шта стекао, ко је поштен, а ко није, ја мислим да је то фер. Нико никад није желео да донесе тај закон, ево ја желим да се донесе и моја посланичка група у владајућој већини донеће тај закон – истиче Вучић.

Грађанима жели добру 2019, да буде не мање успешна него 2018. година у историјском смислу, као и у погледу нашег екононског раста, смањења јавног дуга и обезбедивања боље будуцности нашој деци.

 

Извор: Espreso.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ