Регион Свет

„ИМАТЕ РОК ДО ПЕТКА!“ Хрватски УЛТИМАТУМ Израелу, Загреб ИМА ЈЕДАН ЗАХТЕВ, Американцима НЕПРИХВАТЉИВО

Хрватска ће званично затражити одговор од Израела да ли је спреман да испоручи америчке авионе Ф-16 оне конфигурације коју је понудио и с којом је победио на тендеру у марту прошле године, а у супротном, тендер ће бити поништен.

Kако се наводи, из Израела није стигло никакво обавештење о проблемима јер о њима преговарају САД и Израел, док Хрватској, као трећој страни, тек на увид стижу документи које оне размењују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да су амерички државни секретар Мајк Помпео и израелски премијер Бењамин Нетанијаху разговарали о томе у Бразилу на инаугурацији новог бразилског председника, али да договор није постигнут.

Американци и даље остају при ставу да Израел сме да прода Хрватској само оригиналну верзију авиона, без учињене надоградње, што је за Хрватску неприхватљиво.

У хрватском Министарству одбране наводе да Израел има рок до петка за слање одговора Американцима, и да очекују да ће и хрватска страна да сазна шта пише у договору.

Лист наводи и да је најреалније очекивати излазак из договора са Израелом и поништавање тендера, након чега ће се одлучити да ли да се распише нови тендер или да се обаве директни преговори о другачијој куповини.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ