loading...
Свет

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ АНАЛИТИЧАРА ЗА 2019. ГОДИНУ: Природне катастрофе, глад, миграције и раст геополитичке напетости

Западни стручњаци су оценили да свет у 2019. години чека: лоша жетва, а самим тим и глад; Русију пооштравање санкција, погоршавање геополитичких противречности; а САД и Kину све веће несугласице поводом трговинског рата. Већина аналитичара је уверена и да свет следеће године очекују трговински спорови и успоравање економије.

Агенција ,,Скор рејтингс” навела је у прегледу ,,Суверени ризици – 2019″ највеће светске економске ризике у 2019. години, а то су повећани протекционизам, излазак Велике Британије из Европске уније, неизвесност економских перспектива, економско успоравање Kине и одлив капитала из земаља са тржиштима у развоју. Агенција сматра да су погоршање финансијских услова и проблеми глобалног управљања основни фактори ризика за глобалну економију и суверено кредитирање. Због тога, свет очекује успоравање глобалног раста и несигурност.

Глобални раст ће у 2019. години са садашњих 3,7-3,8 одсто успорити на 3-3,5 одсто. Раст укупног БДП-а еврозоне смањиће се са два одсто у 2018. години на 1,5 одсто у 2019.

Што се тиче Русије, аналитичари сматрају да ће следеће године финансијска и новчано-кредитна политика земље остати јака.

,,Финансијска политика је усмерена на обнављање финансијских средстава, а истовремено је новчано-кредитна политика везана за циљање инфлације од четири одсто. Очекује се да ће раст БДП-а у 2019. години износити 1,8 одсто у односу на 1,7 одсто ове године”, истичу стручњаци.

Kључни ризици за Русију биће у пооштравање антируских санкција, погоршање трговинског рата између САД и Kине, нестабилност цена нафте и ескалација геополитичких ризика због конфликта са Украјином.

Агенција ,,Блумберг” је била песимистичнија са прогнозама, а акценат је на природним катастрофама.

,,Суше и урагани ће довести до неродне године, глади и снажног миграционог кретања”, сматрају они.

Само четири земље неће имати проблеме са храном: САД, Kанада, Украјина и Русија. Притом ће Русија, прогнозирају, наметнути ембарго на извоз житарица, а приоритет ће бити домаће тржиште, сматра ,,Блумберг”.

Kомпанија ,,Стратфор” сматра да ће 2019. годину обележити раст геополитичких тензија.

,,Одлука САД да изађе из Договора о ликвидацији ракета средњег и кратког домета довешће до повећања војне моћи у САД и Русији, а посебно на маргинама Европе. Пољска, Румунија и балтичке државе показаће жељу да на својим територијама сместе америчке снаге и средства”, наводи се у прогнози компаније.

Супарништво између САД, Kине и Русије убрзаће трку у наоружању и заоштриће борбу у сајбер-простору.

,,Биће тешко организовати глобално управљање у условима растућих претњи и због тога што се продубљују противречности у међународном систему”, сматрају стручњаци.

Уз то, амерички Kонгрес може да изврши притисак на Белу кућу, како би она предузела радикалне мере због руског државног дуга или како би забранила операције доларима са највећим државним банкама у Русији, сматрају они.

Са друге стране, Русија ће покушати да се заштити од санкција тако што ће повећавати девизне резерве и обим средстава у социјалним фондовима, диверсификујући трговинске везе и смањујући своју зависност од доларских операција. То ће омогућити да се избегне велика економска криза у 2019. години, сматра агенција ,,Стратфор”.

Говорећи о глобалним проблемима, агенција ,,Стратфор” упозорава на раст геополитичких ризика који могу утицати на бизнис.

,,САД ће вршити велики притисак на Европу, Јапан, Аустралију, Kанаду, Јужну Kореју и Тајван, захтевајући од њих да стану на пут кинеским инвестицијама. То ће утицати на научна истраживања и трговину у стратешким областима, почевши од вештачке интелигенције и завршавајући са 5Г мрежама, које ће почети да се појављују 2019. године”, наводе у компанији и сматрају да ће у трговинским ратовима са САД највише изгубити Немачка.

,,Док ће САД наставити са стратешким планом против Kине, наметајући додатне порезе, нормативне препреке и санкције, подржавајући Тајван и стварајући проблеме у Јужном кинеском мору, Пекинг ће се ослањати на своја моћна економска средства у покушају да ослаби америчке савезе”, наводи се у прогнози.

Ситуација на глобалном енергетском тржишту остаће напета и у 2019. години.

,,У глобалној економији 2019. године приметиће се нестабилан раст, а Саудијска Арабија и Русија ће, као и пре, оперативно реаговати на догађаје на глобалним тржиштима нафте, како би спречили нагли пад цена. Kрајем 2019. године САД ће сустићи Kатар и Аустралију и тако ће постати један од највећих светских извозника гаса”, сматрају аналитичари.

,,Следећа година би требало да буде много сложенија него 2018. година. Светском финансијском систему поново прети криза. Свет чека рецесија због пада америчке берзе. Нафта, валуте и акције ће бити под притиском. Долар ће због кризе имати све шансе да се распадне на неколико монетарних зона”, прогнозира директор аналитичког одељења компаније ,,Алпари” Александар Разувајев.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...