Регион Србија

ПОСЛАТА ПОРУКА ЕУ: Ево шта стоји иза Рамине одлуке да избрише границу између Албаније и тзв. Косова

Настављају по старом

Албански премијер Еди Рама изјавама о отварању граница, пре свега, шаље поруку Европској унији да ће се, ако се не убрза процес придруживања Албаније, окренути алтернативи, а то је окупљање свих Албанца под један државно-правни и политички кров, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар трговине Расим Лајић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У свим тим изјавама имате мешање баба и жаба. У оквиру Берлинског процеса и ЦЕФТА ми већ дуго преговарамо о олакшавању трговине. Сви смо већ протписали протокол 5 који подразумева олакшавање економије, осим Kосова – рекао је Љајић за Прву додајући да то подразумева признавање разних сертификата и смањивање чекања на граници.

Истиче да се Приштина томе није придружила, а сада хоће једнострано да укину границу са Албанијом, што је парадоксална ситуација.

Лајић каже да је та активност политичког карактера, а не економског.

– Ми три пута више продајемо на Kосову него што Kосово увози из Албаније. Реч је о политичкој активност коју они покушавају да представе као олакшавање трговине, да не би било политичких реакција – напомиње Љајић.

Љајић истиче да једно са другим нема никакве везе и да смо наравно сви за олакшавање трговине.

Навео је да Приштина онемогућава трговину са Србијом и БиХ као важним чланицама ЦЕФТА.

– У овим условима је јако тешко преговарати са Приштином, то је немогућа мисија док год се не врати ситуација на период до 6. новембра када су уведене прве таксе од 10 одсто. Потпуно је депласирано да се воде било какви политички разговори – рекао је Љајић.

Он каже да је атмосфера за те разговоре потпуно неповољна пошто је онемогућена трговина између централне Србије и Kосова, као и да је ауторитет ЕУ као медијатора доведен у питање.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ