Србија

СРПСКИ НАРОД НА КОСОВУ У ПАНИЦИ, ЖИВЕ У СТРАХУ: Албанци почели са елиминисањем последње везе са Србијом!

Иако је било предвиђено да се јуна 2018. укину страни телефонски позивни бројеви и да се користи само позивни број Kосова +383, то није реализовано

Очекује се да Kосово дефинитивно почетком 2019. изврши укидање свих страних телефонских позивних бројева и да користи само телефонски позивни број Kосова +383, објавили су представници Регуларног тела за електронске и поштанске комуникације (РАЕПK).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је било предвиђено да се јуна 2018. укину страни телефонски позивни бројеви и да се користи само позивни број Kосова +383, то није реализовано.

Изазови за почетак потпуног спровођења употребе телефонског позивног броја Kосова +383, према операторима мобилне телефоније Вала и ИПKО, били су њихови односи са међународним операторима.

Председник борда РАЕПK, Kрешник Гаши (Kресхник Гасхи), каже да иако у 2018. није укинута употреба страних позивних бројева, процес спровођења те одлуке је забележио велика достигнућа.

„Једно од достигнућа које може да се помене је потпуно укидање позивног броја Србије који је функционисао на Kосову дужи временски период за фиксну телефонију. У фиксној телефонији, сви оператори, било они велики или мали, комплетно су спровели позивни бројеви +383, док су код мобилне телефоније отворене могућности да се врше и примају позиви са кодом +383. На овај начин, сада позиви из читавог света у правцу Kосова могу да се обаве са +383 и у мобилној и у фиксној телефонији.“

„У овом процесу омогућено је и коришћење позивног броја +383 у великом броју апликација које се користе на друштвеним мрежама“, каже Гаши.

Други рок за укидање страних позивних бројева био је 31. октобар 2018. Али због немогућности испуњења овог рока, два оператора Вала и ИПKО су тражили померање рока, међутим, тај захтев није прихватило Регуларно тело за електронске и поштанске комуникације (РАЕПK).

Ово тело изрекло је завршну опомену и тражило је да се елиминишу страни позивни бројеви што је пре могуће, док је објавио да ће са казненим мерама почети од 15. јануара 2019.

Тренутно, 15. јануар 2019. је последњи дан када би оператори мобилне телефоније Вала и ИПKО требало да почну са спровођењем телефонског кода +383 или ће се почети са казненим мерама.

Гаши наводи да је ова одлука донета са циљем да се операторима постави услов и дефинитивно каже да неће бити додатног толерисања због неувођења кода.

„Ми имамо сталне контакте са оба оператора који раде да би реализовали укидање страних позивних бројева што пре. Ми ћемо чекати одређени датум (15. јануар) и само тада можемо бити сигурни да ли је било резултата. Међутим, сада је донета одлука да, ако дође до кршења тог рока, оператори знају да ће бити кажњени и нема потребе за доношењем неке нове одлуке пошто таква одлука постоји и казна ће износити 10 хиљада евра месечно за сваког оператора који у потпуности не спроведе ту одлуку“, наглашава Гаши.

Тренутно на Kосову постоје два оператора мобилне телефоније који користе стране међународне бројеве. Мобилна телефонија Вала користи код Монака (+377), а ИПKО код Словеније (+386) за чије коришћење Kосово плаћа високу цену.

Експерти телекомуникационих питања сматрају да је неспровођење државног телефонског позивног броја Kосова +383 у одређеном року, резултат немара оператора.

Стручњак за телекомуникације, Агрон Дида, некада руководилац Поште и Телекома Kосова, у разговору за Радио слободна Европа, рекао је да би требало да се казне оператори због показаног немара према потпуном спровођењу телефонског позивног броја Kосова +383.

„Ја мислим да је то неопростиво занемаривање. Регулатор (РАЕПK) треба одмах да постави казне зато што ће они поново да закасне. То није проблем грађана Kосова, већ оператора – који они треба да реше. Они треба да учине свој максимум да грађанима пруже услугу каква им је потребна. Већ дуже време грађани имају проблем са комуникацијом, пошто софтвери ових система нису адаптирани како треба и нису нашли прелазна решења да пређу на нови систем са кодом +383“, рекао је Дида.

У недостатку сопственог телефонског позивног броја, само је Телеком Kосова, који користи позивни +377, платио за коришћење кода Телекома Монака три милиона евра, и додатних 6 милиона евра за комерцијалне губитке. Укупан трошак изазван због недостатка телефонског кода, према подацима Владе Kосова, нанет је Kосову у износу од преко 200 милиона евра.

Међународна унија за телекомуникацију (ИТУ) доделила је Kосову телефонски позивни број децембра 2016. Овај број је резултат разговора у Бриселу, између делегација Kосова и Србије, уз посредовање Европске уније.

Добијање телефонског позивног броја званичници Владе Kосова сматрали су важним за суверенитет и субјективитет државе и међународно признање независности у области телекомуникација.

 

Извор: Espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ