Србија

ВУЛИН: Вучић води спољну политику боље од иког пре њега

На изјаве Едија Раме о отварању границе Албаније са суседним државама треба да реагује пре свега Европска унија, а затим и државе суседи, изјавио је министар одбране Александар Вулин гостујући у Јутарњем програму РТС

– Свакако је требало да реагује Европска унија која на неки начин одговорна за читав овај регион. Све земље су рекле да желе да постану чланице Европске уније, па ако је тако, онда би Европска унија морала да подели одговорност за ситуације које се овде дешавају. Није могуће стварати некакву нову “наддржаву“, такозвану Велику Албанију, и очекивати да ће све проћи мирно – рекао је Вулин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, оне које би такође морале нешто да кажу јесу земље о којима је Рама говорио.

– Да ли ће Црна Гора, Северна Македонија и Грчка прихватити да у њихово име неко други отвара границе и да шаље другу суштинску поруку – где год живе Албанци између нас неће бити граница. Једино што повезује овај регион, у овом смислу што Рама говори, јесте да с обе стране границе живи албанска мањина. Он каже “отворићу границе према свим Албанцима, где год они живе“. Тако се прави “Велика Албанија“ и то не може проћи без великог зла и без велике несреће – поручио је Вулин.

Он је истакао да и Тирана и Приштина и половина Скопља, где год да живе Албанци, шаљу јасну поруку – да немају своју спољну политику.

– Спољну политику им одређују други. Био бих много срећнији, мирнији и сигурнији да ћемо се договорити и наћи неко решење да нема тих моћних и великих фактора који раде по ономе што њима одговара, а не онима који живи на том простору. Бојим се да Европска унија одлично разуме те поруке, не треба бити много паметан или геостратешки образован да би се разумело да се ствара “Велика Албанија“ и да би се разумело да се она ствара на телу других народа и држава, као и да то не може да прође без великог зла и велике несреће – истакао је министар одбране и додао:

„Бојим се да они то једноставно подржавају и да сматрају да је потребно решити албанско национално питање. Али не можете да имате миран Балкан ако не решите и српско национално питање“.

Он је нагласио да е саветовати председника Србије Александра Вучића да преиспита однос Београда и Брисела.

– То је мој лични став. Ако Европска унија не разуме да треба да заштити не само Србе, већ читав Балкан, онда се поставља питања шта ће нам таква ЕУ која не може да заустави ово силовање са таксама од 100 одсто, која не може да заустави формирање “војске Kосова“ мимо свих правила и међународног права, која не може да заустави формирање “Велике Албаније“. За шта нам онда служи ЕУ? У чему је њена врлина, њен значај? Више пута сам то говорио, немам подршку председника Вучића за ово што говорим, он размишља другачије и на мени је да поштујем његову одлуку као човеку коме лично верујем и коме Србија верује – рекао је Вулин.

Он је напомено да Вучић води спољну политику боље од иког пре њега.

Министар Вулин сматра да је потребно преиспитати и однос Србије и према земљама у региону, посебно након гласања у Интерполу.

– Није само реч о томе да оне имају другачији став. Оне имају константно деловање против интереса Србије. Министар спољних послова Црне Горе каже “гласаћемо за Kосово у Интерполу због регионалне стабилности“. Дакле, када гласаш против Србије онда то чува стабилност, а када гласаш за Србију или српске интересе то је против интереса регионалне стабилности. То је сасвим неприхватљиво. Kако се понашате према Србији, тако се треба понашати и према вама – каже министар одбране.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ