Свет

АМЕРИЧКА ДЕЛЕГАЦИЈА ХИТНО СТИГЛА У ТУРСКУ: Турци им рекли „НЕ“! ПУКЛА ТИКВА

ТУРСКА постаје све озбиљнија држава. Не попушта ни под америчким континуираним притиском који се појачава.

Одбила је и најновију понуду Сједињених Држава да одустане од руских зенитних ракетних система С-400, а да јој – у замену – Вашингтон омогући да купи америчке зенитне ракетне системе Patriot.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турски медији пишу да је – са задатком да „сломи“ Реџепа Тајипа Ердогана и његове кључне министре – у Анкари боравила „висока америчка делегација“.

Турски војно-државни врх није, међутим, поклекнуо. Одбацио је понуду са којом је стигла америчка делегација.

Нудила је Анкари куповину система Patriot у вредности 3,5 милијарди долара. Али, то Турке није задовољило.

Рачунали су на куповину на куповину 20 лансера са 80 ракета-пресретача, али су Американцима саопштили да траже превише новца и да их не задовољњава што Пентагон не пристаје на „предају технологије“ за системе Patriot.

Делегацији Вашингтона је било предочено и да ће Турска С-400 добити три пута јефтиније, односно да ће за 2,5 милијарди долара од Русије добити много више.

Анкара се поново супротставила САД упркос томе што јој је са позиције председника комитета Сената САД за оружане снаге – Џејмса Инхофа – било претходно отворено поручено да се Турска мора определити и изабрати коначно између Русије и Запада.

Вашингтон је протеклих месеци више пута – и тајно и јавно – `давио` Турску да одустане од С-400, претећи да ће је оставити без већ купљених америчких авиона F-35.

На то су Ердоган и шеф турске дипломатије, Мевлут Чавушоглу, одреаговали упозорењем да ће се обратити међународном арбитражном суду.

Чавушоглу је 21. новембра куповину С-400 назвао „свршеном ствари“.

Шеф руксе Федералне службе за војно-техничку сарадњу – Дмитриј Шугаев – изјавио је у међувремену да ће Турска своје С-400 добити половином 2019-те године.

 

Извор: Fakti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ