Здравље

СРПСКИ НАУЧНИК СА ХАРВАРДА ШОКИРАО ТВРДЊОМ: За 10 до 15 година рак ћемо лечити као бактерије антибиотицима

Фото: Pixabay.com

Светски научници дуги низ година безуспешно покушавају да пронађу лек против рака. Србија је по стопи смртности друга у Европи.

Један млади српски научник на Харварду истражује нови метод лечења малигних болести.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Будући доктор наука Немања Деспот Марјановић каже да је нада да ћемо за 10 до 15 година лечити рак као што данас лечимо бактеријске инфекције.

– Пре 100 година људи су умирали од обичних посекотина, јер нису имали антибиотике. Ми се надамо да ћемо применом нових метода, као што је математичко моделовање, успети да разумемо рак много боље него тренутно, па да ћемо имати терапије које су много ефективније – каже Немања.

Он објашњава да смо направљени од милиона ћелија, али да јако мало знамо о њима.

Ако замислимо да је организам држава, онда су становници ћелије, објашњава сликовито. Али ми не знамо разлике међу њима. Ако знамо сваку ћелију и њену функцију, као ентитет, онда знамо и да је лечимо ако дође до неке болести.

Сликовито даље објашњава да су ћелије рака „криминалци“ у тој држави, али да ни они нису сви исти.

– Ви хемиотерапијом убијате „мале лопове“, али не „велике мафијаше“. Покушавамо да разумемо која је цака код тих „мафијаша“. Ми сматрамо да је то исто, а постоји велика разлика између њих – каже Марјановић.

Реч је о огромној популацији који желимо да проучимо појединачно, како бисмо знали како да их лечимо – каже стручњак.

Тренутне методе, попут хемиотерапије и хирургије, погађају велики број ћелија, и оне који нису заражене раком, па то је као да „иселите цео Београд, иако није цео Београд заражен“ објашњава стручњак.

Тако се ствара више штетних ефеката, него што помажете организму.

Kод ћелија „мафијаша“ нема контроле, не поштују правила, деле се без контроле, објашњава он, па зато брже еволуирају.

Упознавање, тј. мапирање свих ћелија сматра се највећим пројектом у медицини тренутно, и трајаће 10-ак година. На њему је ангажовано 1.000 људи, открива он за Прву тв.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Prva

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ