Свет Србија

Трампов човек АДУТ СРБИЈЕ у преговорима о КОСОВУ: Америци је ВАЖНИЈА РУСИЈА од Албанаца!

Многи сматрају да Болтон може бити српски адут кад су у питању преговори у Бриселу између Београда и Приштине

Џон Болтон, саветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа, трећи по реду од када је Трамп изабран за шефа Беле куће, упамћен је, између осталог, због противљења признавању независности Kосова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Многи сматрају да он може бити српски адут кад су у питању преговори у Бриселу између Београда и Приштине, јер је његов утицај на Трампа поприличан. Ставови Болтона о Kосову одувек су се разликовали од уобичајених у америчкој администрацији.

– Најбоље је наставити преговоре о статусу Kосова, јер је то једини начин да се одржи мир и стабилност у региону – говорио је Болтон у интервјуу датом 2008. године, након проглашене независности Kосова. За разлику од званичне администрације у Вашингтону, Болтон је тада рекао да не препоручује државама у региону да признају Kосово, „јер је у питању заштита суштинског концепта да људи различитог етничког порекла живе заједно у оквиру граница хетерогених земаља“.

– Kосовски преседан би могао да буде проблем за земље бивше Југославије и Европе, које су мултиетничке – говорио је раније Болтон.

Према његовом мишљењу, за Kосово је најбоље да се наставе статусни преговори, што САД није прихватио, нити већина европских земаља.

– И даље мислим да је једини начин да се одржи мир и стабилност у региону – да се наставе преговори, а томе није допринела прерана одлука признању независности Kосова – казао је својевремено Болтон у интервјуу и додао:

– Скоро сасвим је сигурно да ће доћи до поделе Kосова пошто ће области углавном насељене Србима бити оријентисане ка Србији и настојаће да се на неки начин отцепе. Међутим, то не решава друга питања, као што су грађанска права Срба и других етничких група које остају на Kосову.

Болтон је у интервјуу из 2008. године указао да је наклоност Запада да призна независност Kосова „далеко више отежала правично решење многих важних питања, јер су косовски Албанци константно имали на уму да ће исход бити њима наклоњен и да ће остварити циљ, што се и догодило“.

– Мислим да се мора постићи правично решење многих питања у односима Срба и косовских Албанаца, која су запостављена или одбачена као резултат превременог признавања независности Kосова – додао је Болтон.

Бивши амерички амбасадор при УН-а тада је напомињао да – то што Русија, Kина, Индија и неке друге велике државе нису признале независност Kосова – доприноси погоршању односа Москве и Вашингтона, али и новим конфронтацијама на Балкану.

– Kако се питање статуса Kосова решило на начин који је био супротан вољи Београда, па и других сила, попут Русије и Kине, нема сумње да би током времена тај локални проблем могао да доведе до веће напетости у односима Вашингтона и Москве, а потенцијално и другим земљама, што није ни у чијем интересу – упозорио је Болтон.

 

Извор: Srbija Danas/Espreso

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ