Свет

КАКВА ЈЕ САДА ОВО ИГРА?! АМЕРИКА ИПАК ОСТАЈЕ У СИРИЈИ! БОЛТОН: Не повлачимо се док се Турска не обавеже да ће зауставити убијање Курда!

Саветник Беле куће за националну безбедност Џон Болтон у недељу је додао нови услов за америчко повлачење из Сирије, објавивши да Турска мора да пристане да штити америчке савезнике Kурде

Нагла одлука америчког председника Доналда Трумпа да повуче војску из Сирије оставила је многа питања отворена, посебно око курдских бораца који делују на сјеверу државе и који би сад могли да постану мета својих дугогодишњих непријатеља Турака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Болтон, у четвородневној посети Израелу и Турској, нагласио је да ће у разговору с турским званичницима, међу којима је и председник Турске Тајип Ердоган, поручити да мора да штити Kурде.

– Сматрамо да Турска не сме да покреће војне акције које нису у потпуности договорене и прихваћене од САД-а, како не би угрозиле наше снаге, али и како би се задовољили захтеви председника да се не угрозе снаге сиријске опозиције које су се бориле уз нас – рекао је Болтон уочи састанка с израелским званичницима.

Он у понедељак путује у Турску и изјавио је да ће Вашингтон разговарати с Анкаром око њених циљева и способности. Истакао је да је Трумпов став да Турска не сме да убија Kурде и да се америчко повлачење неће догодити без договора о том питању.

 

Извор: index.hr

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ