Православље

ОН УЛАЗИ ПРВИ У КУЋУ на Божић: Ако желите да вам година буде успешна, ОВАКО УГОСТИТЕ ПОЛОЖАЈНИКА!

На Божић у кућу домаћина традиционално први мора да уђе положајник

Домаћину у кућу на Божић по веровању прво треба да уђе мушка особа, која се назива положајником. У питању је особа која може бити комшија, пријатељ или чак и неко из саме породице, али ко не живи у тој кући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Затим положајник узима бадњак од домаћина и пали га. Док бадњак гори, положајник треба да изговора речи: „колико варница, толико здравља, колико варница, толико среће и весеља, колико варница, толико парица“, као и да набраја све што мисли да би домаћину могло да донесе срећу у наредној години.

Kод многих православаца и даље постоји недоумица да ли положајник мора да буде мушка особа. Држећи се стриктно обичаја – да, требало би да буде мушкарац. Положајник по традицији представља једног од мудраца који су са истока дошли Христу на поклоњење одмах по његовом рођењу.

Међутим, у данашње време више није неопходно да положајник обавезно буде мушкарац. У питању је традиција која се временом мења и све је чешће да и комшиница буде први гост у кући домаћина. Једино је битно да онај ко први уђе у кућу по традицији запали бадњак и пожели срећу домаћину.

Домаћин положајника увек треба да испрати са поклоном из куће, односно не сме га пустити празних руку. Постоји и веровање да у случају да домаћин нема положајника, било мушког или женског, имаће пред собом тешку годину и многе несреће.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ