Србија

ДАЧИЋ: Желе слабу Србију, циљ независно Косово, али и промена Дејтона

Kрајњи циљ конкретних мера против Србије, као и пооштрене реторике, која стиже из региона у последње време, по оцени министра спољних послова Ивице Дачића је слабљење Србије, како би она признала независност Kосова, а можда и – редефинисање БиХ.

„Можда се размишља и о промени устава, Дејтонског споразума“, оцењује Дачић за Тањуг неке геополитичке тенденције везане за будућност региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kоментаришући таксе Приштине на српску робу, најаву отварања граница између Албаније и Kосова, подршку коју је Еди Рами за то дао македонски премијер Зоран Заев, оптужбе из Погорице о српском хегемонизму и мешању у тамошње унутрашње ствари, те атмосферу у Хрватској, он се осврнуо и на тврдње да је српска полиција реаговала на протестима „Правда за Давида“ у Бања Луци.

„То је покушај увлачења Србије у целу ту кризу са намером да се све доведе у један исти фронт – да је Србија дестабилизирајући фактор у региону. Интерес Србије није да дестабилизује РС, нити да се меша у тамошње политичке односе, а нарочито да учествује у неким полицијским акцијама“, јасан је Дачић.

Једино што Србију интересује, наглашава он, је да Република Српска буде јака и стабилна.

„Зато и апелујемо на све у РС да воде рачуна о интересима Републике Српске, да учине све на смиривању ситуација, да се решење тражи кроз институције“, поручује Дачић.

Он подсећа да РС је међународно признат ентитет исто као и муслиманско хрватска федерација у оквиру БиХ, да Србија постује територијални интегритет БиХ, али да Србији нико не може да замери на изјавама да је животно заинтересована за Бањалуку и Србе који живе у РС,.

Јер, како каже, ако Ердоган може да поручи да је Сарајево турска жила куцавица, зашто ми не можемо да кажемо да смо животно заинтересовани за РС. Дачић оцењује да су те оптужбе део координисане акције без озбиљног одговора на питање – за шта се то Србија оптужује, чиме је то покварила односе са неким суседима, шта је то спорно у односима с Хрватском, Црном Гором БиХ. „Читао сам да неко у Хрватској опет тражи од нас триста милијарди одштете за наводни геноцид у ратовима деведесетих година“, наводи он и додаје да је Србија осудила све злочине, да је одлучна да суди свакоме ко је крив за било који злочин.

Али, како каже, „неумесно је да земља која је починила геноцид над Србима у Другом светском рату, која је учествовала у геноциду над Србима у Првом светском рату, за који није платила одштету, говори о некој одштети коју Србија треба да плати“.

„У реду, онда ћемо да пресавијемо табак па ћемо да израчунамо колико кошта 28 одсто изгубљених живота у Првом светском рату, да не причам о стотинама хиљада људи који су побијени у усташим концентрационим логорима“, поручује Дачић.

Kоментаришући то што у Бањалуку за Дан РС стижу писма, у којима се поручује да је РС створена на убиствима, мртвима, пита: „А, како је створена Хрватска? На чијим костима? Kако су покушали да створе независну државу Kосово? Протеривањем и убијањем Срба…Па, чекајте, како је могуће да у Хрватској живи 180.000 Срба, а 1991. године је живело 560.000“, каже Дачић и поручује да Србија жели добре односе са свима, али да „бити Европљанин, не значи бити антисрбин“.

„Бити Европљанин значи залагати се и за своје националне и државне интересе. Ми желимо добре односе са свима, али зашто бих ја рекао да је Мило Ђукановић у праву када каже да је Србја окупирала Црну Гору 1918. године. Ја мислим да Србија, ако Црна Гора има право да тражи и поништила је одлуке из 1918. године, прва треба то да уради, да поништи све те одлуке, јер су оне биле на највећу штету српског народа“.

Лаж је да српски народ ван Србије није могао да има другу државу осим краљевине СХС, додаје он и објашњава да је Србија била победница у Првом светском рату, те да је „због Словеније и Хрватске укинута Србија“.

„Ми желимо добре односе са свима, али и чисте рачуне. БиХ је један од наших највећих партнера, Хрватска такође. У Црној Гори живи 30 одсто Срба и они треба да буду део власти у Црној Гори, али црногорско руководство треба да престане да их сматра антидржавним елементом. Истовремено, Срби треба да се баве положајем Срба у Црној Гори, а не неким ‘светским темама'“, каже Дачић и апелује да се окренемо будућности, да тражимо заједничке интересе.

Зато, каже Србија није предузела ни једну меру, није урадила ништа што би ишло на штету других.

„Али, не може се очекивати да Србија води политику која је у интересу туђих, а не њених националних интереса“, закључује он.

 

Извор: Kurir.rs/Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ