Регион

СРАМАН ЧИН ПЛЕНКОВИЋА: На Божић похвалио Туђмана за „Олују“

Хрватски премијер на пријему пред Божић величао „мирну реинтеграцију“ коју је спровео бивши председник

ТЕК што је православним верницима пожелео срећан Божић, уз закључак „да различитости спајају и обогаћују сваку заједницу“, хрватски премијер Андреј Пленковић је своју честитку на Бадњи дан „зачинио“ речима да „нема помирења без истине о томе да је Србија извршила агресију на Хрватску“!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све ово хрватски премијер изрекао је пред својим домаћинима на божићном пријему Српског народног већа, наводећи да је истина кључна за помирење и да се она односи на то да је „Хрватска била жртва агресије Милошевићевог великосрпског режима“.

– Радимо на интеграцији српске мањине у Хрватској. Процес мирне реинтеграције једна је од највећих оставштина првог председника Хрватске Фрање Туђмана – долио је Пленковић уље на ватру.

Поводом најновијих провокација званичника из Загреба, први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић у понедељак је за „Новости“ рекао:

– Замислите каква је то бестидност да на прослави Божића, међу оно мало Срба што их је остало у Хрватској изговорите да је Туђманова највреднија оставштина – реинтеграција Срба?! Само не знам да ли Пленковић притом мисли и на оних 220.000 наших несрећника из „Олује“. У сваком случају помирења може бити само онда када се у Хрватској Јасеновац не буде представљао као место добре забаве и позоришних представа, када се не буде претило забраном српских странака и ћирилице, када не буде табли са покличом „За дом спремни“ тамо где су убијана српска деца, када државни врх не буде ђускао уз Томпсона…

Што се Србије тиче, Дачић подсећа да је Међународни суд правде пресудио да није било агресије:

– Агресију је извршила НДХ и дошла до Земуна, Новог Сада и Шапца, као и Хрватска у оквиру Аустроугарске у Првом светском рату. Притом, ни у једном ни у другом случају нису платили ратну одштету.

Министар одбране Александар Вулин поручио је да ако хрватски премијер тражи истину у односима између Србије и Хрватске, да онда треба и да је прихвати:

– Истина је да Срби рођени у Хрватској нису могли бити агресори на Хрватску, да је Хрватска у злочиначкој акцији „Олуја“ убила више од 2.000 и протерала 220.000 Срба, држављана Хрватске и да је пре злочиначке „Олује“ за коју нико није одговарао, протерала још око 200.000 Срба, држављана Хрватске, посебно из градова у којима чак није било ни оружаних сукоба.

Вулин је рекао и да жали што је хрватској политици Србија вечита тема и зато што не могу да се уздрже од напада на Србију и вређања српског народа чак ни у данима великих православних празника.

Министра Вулина, подсетимо, хрватска влада је прогласила персоном нон грата прошлог маја јер је изјавио да о његовом доласку у Хрватску може да одлучи врховни командант Војске Србије Александар Вучић, а никако хрватски министри. У ноти упућеној Амбасади Србије у Загребу, тада је наведено да је „спомињање врховног заповедника Војске Србије Александра Вучића, као особе која одлучује о било чијем доласку непримерен и неприхватљив покушај негирања суверенитета Хрватске“.

УСТАШКИ ЗНАК НА СПОМЕНИКУ

НА споменику погинулим припадницима НОБ-а у Полачи, већински српском селу, удаљеном петнанестак километара од Книна, 5. јануара осванули су графити с усташким знаком „У“, што је узнемирило тамошње Србе. Антифашистички споменик подигнут је 1963. године у знак сећања на 237 бораца који су погинули у Другом светском рату.

ПРОВОКАЦИЈЕ

l мај 2018. – после одлуке о куповини америчких борбених авиона Ф16 од Израела Пленковић рекао да ће се „пуна димензија овога осетити на 25. годишњицу „Олује“ кад хрватски Ф16 загрме над Книнском тврђавом“.

l мај 2018. – за шефа српске дипломатије Ивицу Дачића рекао да „не прати игру и не зна историју“.

l фебруар 2018. – комисија коју је основао Пленковић одлучила је да је усташки поклич „За дом спремни“ противуставан али да може да се користи „у појединим ситуацијама“

l мај 2017. – присуствовао је миси посвећеној кардиналу Алојзију Степинцу у загребачкој катедрали

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ