Србија

КРЕНУЛА МИ ЈЕ СУЗА КАД САМ ЧУО ДА ЈЕ ПУТИН ОДЛИКОВАО АЛЕКСАНДРА: Како је Вучићев отац реаговао на вест из Русије

Вучићев отац је рекао да је то потврда његовог односа према Русији, али и Русије према Србији

Kад сам чуо да је председник Владимир Путин потписао указ о одликовању, застала ми је кнедла у грлу. Kренула је и суза. Сврстати своје презиме уз Kарађорђевиће, Обреновиће, Петровиће и Пашиће је огромна част.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овако је Анђелко Вучић, отац председника Србије, дочекао вест да је руски лидер, баш на Божић и званично потврдио своју одлуку да Александру Вучићу додели орден.

Драго ми је и због Србије и због Александра, јер је то потврда његовог односа према мајци Русији, али и односа Русије према нашој земљи. Добио је одличје које носи име Александра Невског, једне од највећих личности руске историје – напомиње Анђелко.

Значајан догађај је код њега пробудио сећање и на оца, кога су зверски убиле усташе и којег није ни запамтио. Његову слику је, иначе, председник Вучић носио у Москви, током заједничке шетње с Путином за време марша „Бесмртног пука“. И ето симболике.

– Баш кад је стигла званична потврда да је Александар одликован, сетио сам се мог оца Анђелка. Знајући колико је волео Русију, како би се овој почасти радовао…

Анђелко препричава и анегдоту како је његов отац, иначе угледни трговац из Чипуљића крај Бугојна, решио да испуни свој сан.

– Једном је напунио бисаге и кренуо за Русију. Стигао је био до Доњег Вакуфа. И ту га је некако таст одговорио. Држао је и Стаљинову слику, па су га жандарми кажњавали.

Платио би пет банки, па би је поново окачио када они оду. Све то сведочи о томе колико се у нашој породици гајила љубав према Русији.

Отац председника Србије силом ружних прилика рођен је у сеоској школи у Црквенцу код Свилајнца. Још док је био у мајчиној утроби, његова породица је морала да бежи од усташког ножа. Прво су их затворили у логор у Бугојну, а потом пребацили у Славонску Пожегу. Одатле је возом требало да их транспортују на злогласно Сајмиште. На станици у Топчидеру су застали због мимоилажења са возом из Грчке. И ту су их преузели људи Томе Максимовића (комесар за избеглице у влади Милана Недића) и одвели у Црквенац.

 

Извор: Espreso.rs / Novosti

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ