Србија

„ВРУЋЕ“ КАЗНЕ ЗБОГ СНЕГА И ЛЕДА: За снег на аутомобилу 18.000 динара, за клизаве улице 50.000, а за леденице 100.000 ДИНАРА

Снег и лед, осим невоља у саобраћају и ломова на тротоарима, доноси и обавезу грађанима да очисте не само прилазе зградама, него и своје аутомобиле, јер у супротном ризикују драконске новчане казне. Те казне су и неколико пута веће ако због немара неко буде повређен.

Градским прописима јасно су дефинисане обавезе станара и власника и закупаца локала везане за чишћење улица од снега и леда, као и уклањања снега и леденица са кровова, док је Законом о безбедности у саобраћају регулисана обавезна замена гума, а снег на возилу сматра се – техничком неисправношћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За неочишћен аутомобил од 5.000 до 18.000 динара

Kад падне снег или температура оде у минус многе возаче мука хвата кад помисле да треба да „одмрзну“ и очисте своја возила. А ако то не ураде и крену аутомобилом негде, а на прозорима, крову, хауби или таблицама још има снега или леда, ризикују и казну од 5.000 динара, односно од 6.000 до 18.000 динара ако због тога дође до незгоде у саобраћају.

Наиме, дешава се да снег или лед при наглом кочењу склизну на ветробранско стакло или да, ако је у питању аутобус или камион, падне на неки од аутомобила поред или иза. У најбољем случају, све се заврши пуцањем шофершајбне, а у најгорем може доћи и до слетања с пута, упозорава Дамир Окановић из Kомитета за безбедност саобраћаја.

Окановић подсећа и да према Закону о осигурању у саобраћају осигуравајуће куће могу од власника аутомобила чије возило је узроковало незгоду да траже пуну надокнаду, а да то некада могу да буду и милионски износи.

За летње гуме на леду и до 45 дана затвора

Возачи су дужни да од 1. новембра до 1. априла на возила ставе зимске гуме ако на путу има поледице. Осим што то повећава безбедност, возачима штеди и 6.000 до 20.000 динара, ако су кажњени као физичка лица, а за правна лица казне су од 100.000 до 800.000 динара.

За случај да изазову саобраћајну незгоду или учествују у њему а немају зимске пнеуматике, иако то услови на путу захтевају, предвиђене су и казне затвора до 45 дана.

За клизаве улице до 50.000 динара

Београђани који прекрше градске прописе о обавезном чишћењу снега и леда испред зграда, ризикују новчане казне од 5.000 до 5.000 динара. Станари и власници локала су, према тим прописима, одговорни за то тротоаре у ширини од пет метара испред зграде буду очишћени.

У супротном су казне за станаре 5.000 динара, за предузетнике 25.000, а за правна лица 50.000 динара. А правна лица су, подсећања ради, и стамбене заједнице.

Kо је одговоран за леденице?

За случај да вам са крова висе леденице, предвиђене су казне од 5.000 па до 100.000 динара. Међутим, постоје ситуације у којима није баш најјасније ко је обавезан да их уклони, посебно ако сте власници само дела зграде, попут локала у приземљу стамбене зграде или неке установе.

Дешавало се да због тога грађани зову и ватрогасце и алпинисте, а у градским служама сугеришу да је најбоље позвати „Градско стамбено“ за то. Треба имати на уму и то да грађани које леденице повреде или им оштете аутомобил тешко да ће бити обештећени ако немају осигурање.

Тужбе због падова

Са првим озбиљнијим снеговима ове сезоне повећан је био и број позива медицинарима због ломова на јавним местима.

У Хитној помоћи наводе да је данас број позива уобичајен, али није згорег знати кога можете да тужите за случај повреде на леду и евентуалну одштету. Спектар одговорности ту прати градске прописе о одговорнима за чишћење, па то могу бити и станари, стамбене заједнице, власници локала, па и комунална предузећа.

 

Извор: Blic.rs

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ