Свет

ФРАНЦУСКА У КОЛАПСУ, МАКРОНУ ‘ДАНИ ОДБРОЈАНИ’! Жути прслуци праве ПОЛИТИЧКУ СТРАНКУ, грађани празне БАНКОВНЕ РАЧУНЕ!

Представница француског покрета „Жути прслуци“ Жаклин Муро одлучила је да направи политичку партију, јавља радио-станица Франс инфо

Напомиње се да ће партија, чији статут се пише уз помоћ адвоката и бивших парламентараца, захтевати реформе пореске и социјалне политике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговарајући на питање да ли ће она бити предводник новог политичког покрета, Жаклин Муро је одговорила:

– Не тражим никакву функцију, покушаћу да формирам партију и то уопште није лоше. Што се тиче осталог, као и у свакој другој партији, гласаћемо. Да ли ћу бити на њеном челу или не, сасвим ми је свеједно, и то уопште није најважније. Најважније је – формирати је, ујединити људе против насиља и за поштовање наших институција.

Протести „Жутих прслука“ почели су у Француској средином новембра са захтевима да се не повећавају таксе на гориво и цене бензина, а накнадно је додато и низ других. Незадовољни социјалном политиком француских власти, учесници протеста наставили су да излазе на улице у целој земљи, не обазирући се на мере за смиривање ситуације које је донело руководство државе.

Протести су често праћени нередима и сукобима између демонстраната и полиције.

У међувремену су активисти „Жутих прслука“ затражили су од француских грађана да испразне своје банковне рачуне и крену у масовни поход на банке, преноси АП.

Позив је уследио уочи деветог викенда протеста у Паризу и широм Француске, а демонстранти се надају да ће тај потез натерати владу да саслуша њихове захтеве, пре свега њихов позив на директнију демократију кроз могућност да грађани предлажу нове законе, пренео је Тањуг.

Активиста Максим Никол назвао је то „референдумом сакупљача пореза“, а у видео-поруци је рекао: „Вратићемо наш хлеб назад… Зарађујете новац са нашим тестом и нама је доста тога“.

 

Извор: rs.sputniknews.com/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ