Регион Србија

ИЗВИНИТЕ СЕ СРБИМА ЗА ГЕНОЦИД, ПА ОНДА ДЕЛИТЕ ЛЕКЦИЈЕ! Дачић оштро одговорио министарству спољних послова Хрватске!

Извините се Србима за геноцид и етничко чишћење у време НДХ, па онда можете да делите лекције другима, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић реагујући на оптужбе хрватског Министарства спољних послова да својим критикама на рачун премијера Андреја Пленковића “отежава помирење”

Дачић за “Политику” указује да у Хрватској сада живи само 180.000 Срба, од 560.000 колико их је живело 1991. године.

Kаже и да је питање да ли реинтеграција значи и враћање протераних, “или је то реинтеграција само оних које нису побили, протерали или покатоличили, како је то исто изрекао Миле Будак”.

– И, како Срби из Хрватске могу да изврше агресију, сами на своје територије где су живели? – каже Дачић и додаје да је помирење могуће само уз међусобно уважавање и поштовање, уз потенцирање заједничких интереса уместо онога у чему се не слажемо.

Хрватско Министарство спољних и европских послова осудило је у уторак изјаву шефа српске дипломатије у којој је критиковао говор премијера Андреја Пленковића на божићном пријему Српског народног већа у Загребу.

Дачић је дан раније у изјави за београдске “Вечерње новости” назвао “бестидном” изјаву премијера Пленковића на божићном пријему у СНВ-у да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина првог хрватског председника Фрање Туђмана, и упитао “да ли он мисли и на оних 220.000 наших несрећника из “Олује”.

Хрватско Министарство тврди да такве Дачићеве изјаве представљају “извртање историје и негирање чињеница чиме се отежава истинско помирење”, пренела је Хина.

 

Извор: Tanjug

Loading...