Регион

СДА: Дрина је стогодишња државна граница између БиХ и Србије, тако ће заувек остати

Странка демократске акције (СДА) БиХ, Бакира Изетбеговића, оценила да је изјава председавајућег Председништа БиХ Милорада Додика – провокација.

Како се наводи, реч је о изјави Додика којом је Дрину прогласио српском реком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим поводом из те странке је саопштено да Додик „дубоко тоне у глиб великодржавних идеја које су у 20. веку од те реке направиле највећу масовну гробницу невиних цивила чија је једина ‘кривица’ била што нису Срби“.

Реке у Босни и Херцеговини нису, кажу, ни спске, ни бошњачке ни хрватске, већ само босанскохерцеговачке.

„Једна од њих – Дрина – стогодишња је државна граница између Босне и Херцеговине и Србије. Тако ће заувек и остати“, поручили су из те странке.

Из СДА поручују Додику, другим званичницима ентитета РС, али, како наводе, и појединим званичницима Републике Србије, да би им „коначно морало постати јасно да никада и ничим неће моћи угрозити Босну и Херцеговину и њене међународно признате границе“.

„Својом садашњом политиком једино могу угрозити стабилност целе регије и довести у питање Дејтонски мировни споразум, а тиме и унутрашњу ентитетску структуру БиХ која је настала у Дејтону“, наводи се у саопштењу.

У овој бошњачкој странци сматрају да поступци и реторика Милорада Додика наносе штету стабилизацији прилика, напретку Босне и Херцеговине и решавању животних проблема њених грађана.

„Иако стално понавља како жели да се што прије успостави нови сазив Вијећа министара БиХ, својим потезима и изјавама то практично онемогућава. Непоштивање закона и одлука у чијем је доношењу учествовала и политичка партија на чијем је челу, покушајима да решавање односа између Србије и Косова повеже са БиХ, омаловажавањем институција и симбола БиХ, кршењем одлука Уставног суда прославом неуставног ‘Дана РС’, Додик изазива тензије које никоме у БиХ, али ни у регији, не могу донети ништа добро“, стоји у саопштењу које је пренела Фена.

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ