Свет Србија

Инсајдерске информације из Приштине: Трамп припрема церемонију потписивања споразума између Срба и Албанаца

Фото: Јутјуб

Шаља истиче да су шансе за постизање споразума равне нули, ако се те велике силе не договоре

Председник САД Доналд Трамп припрема церемонију потписивања споразума о нормализацији односа између председника привремених институција на Kосову Хашима Тачија и председника Србије Александра Вучића, пише данас приштински лист Kоха диторе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овоме је претходио сусрет председника Тачија са америчким амбасадором Ричардом Гренелом у Берлину, о којем јавност није информисана, као ни преговарачка екипа и Влада Kосова, додаје Kоха.

Познаваоци тог процеса оцењују да је до укључивања САД и Русије у постизању споразума дошло због сложеног процеса дијалога.

– Имајући у виду сложеност процеса постизања свеобухватног споразума између Kосова и Србије, ово је питање постала тема у оквиру дипломатија САД и Русије – казао је за дневник политолог Kренар Шаља.

Међутим, према његовим речима, то не значи да преговарачке екипе обе стране неће имати утицаја у процесу.

Шаља истиче да су шансе за постизање споразума равне нули, ако се те велике силе не договоре.

У децембру прошле године председник САД Трамп је упутио писма председницима Kосова и Србије и истакао могућност да се са Тачијем и Вучићем састане у Белој кући у случају да постигну договор.

– Позивам Вас и лидере Kосова да искористите овај јединствени тренутак, да говорите јединственим гласом током мировних преговора и уздржите се од поступака који би отежали постизање споразума – написао је Трамп у писму Тачију.

 

Извор: Telegraf.rs / Fonet

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ