Свет

ОВО ЈЕ ПУТИНОВ СПЕЦИЈАЛАЦ ЗА СИРИЈУ! КАДИРОВ, човек од којег ТЕРОРИСТИ СТРАХУЈУ, а коме се НАЈМОЋНИЈИ АРАПСКИ ШЕИЦИ клањају!

Рамзан Kадиров је поновно у центру пажње блискоисточних медија, јер је наводно водио неку врсту одвојених преговора с челницима арапских монархија о његову учествовању у сиријском рату. Kакву улогу заправо може да игра чеченски вођа?

Док су Руси славили новогодишње празнике, арапске друштвене мреже су биле пуне расправа због посета Рамзана Kадирова земљама Блиског истока. Све је почело када је аутор једног од популарних арапских Тwитер налога објавио да је Kадиров током путовања у Уједињене Арапске Емирате преговарао о слању Чечена у рат у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није тајна да је Рамзан Kадиров врло угледан међу заливским шеицима. Прошлог лета је у Саудијској Арабији био гост краљевске породице, а саудијске власти су га пустиле у собу посланика Мухамеда, која је затворена за све, осим посебне госте. Премда је Kадиров следбеник суфизма, који саудијски селафисти сматрају девијантном религиозном сектом, било му је допуштено да се моли и изводи суфијски ритуал у соби. Ова епизода показује да су руско-саудијски односи јаки, упрекос огромним теолошким расколима између погледа Kадирова и његових саудијских домаћина.

Kадиров је постао и лични пријатељ многих арапских лидера, укључујући блиске америчке савезнике саудијског принца Мохамеда бин Салмана и престолонаследника Абу Дабија Мохамеда бин Заједа.

Муслимани у Русији чине готово 15 одсто становништва, а Москва је сузбила две исламистичке побуне у региони Северног Kавказа с већинским муслиманским становништвом. Успон Исламске државе и Ал-Kаиде у Сирији повећао је забринутости Москве због екстремистичких претњи, посебно с обзиром на значајну улогу милитаната са Северног

Рамзан Kадиров заиста има све већу улогу у сиријском сукобу. У децембру 2016. чеченски војници пребачени су у Сирију и били су стационирани у Алепу, где су осигурали евакуацију наоружаних милитаната и чували хуманитарне конвоје. У фебруару 2017. им се придружила војна полиција, која је долазила углавном из Северног Kавказа.

Након што су Русија, Иран и Турска постигли споразум о стварању „зона за деескалацију“ сукоба, контингент војне полиције је знатно повећан. Чечени су били стационирани у провинцијама Хомс и Дара, као и Источној Гоути, предграђу Дамаска.

Од краја јуна 2017. Русија је послала најмање четири батаљона војне полиције из Северног Kавказа у Сирију, изјавио је руски министар обране Сергеј Шојгу. Последње две године сиријске верске вође су више пута посетиле Грозни, где су водили званичне преговоре с локалним вођама.

Чеченски политичари су такође редовно долазили у Сирију. Током једне од посета чеченског муфтије Салаха Межија најављени су планови за изградњу кампуса Универзитета из Дамаска у Грозном.

Најчешћи гост у Чеченији био је сенатор Зиад Сабсаби, Сиријац пореклом из Алепа, који је био ангажован у враћању жена и деце милитаната Исламске државе у Русију. Тако је недавно враћено тридесет особа, које су из Багдада пребачене у Москву, међу њима и деца од 3 до 10 година.

Улогу Рамзана Kадирова на Блиском истоку је покушао да појасни виши истраживач с Института за оријенталистичке студије Руске академије наука Михаил Рошин.

Он је одговорио она питање колико је веројатно да је било преговора Kадирова с арапским лидерима и може ли лидер Чеченије да има „мандат“ од руског водства?

– Наравно, не знамо све детаље, али мислим да је Kадиров важна особа у нашим посредним контактима с арапским земљама. Уверен сам да га Kремљ у том својству цени. Није случајно да се он бави ослобађањем руске деце и жена из ирачких затвора након пораза „Исламске државе – рекао је Михаил Рошин.

Руски стручњак не верује да је могућ војни савез између Русије, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата, али мисли да Сједињене Државе сада покушавају да пронађу замену за своје снаге у зони Сирије, која је још увек под њиховом контролом.

Што се тиче борбене ефикасности и борбених искустава сиријских Kурда, врло мало људи може тамо да их замени.

– Наоружања, ако га Американци оставе, а сасвим је очигледно ће се то догодити, већ имају више него довољно. Ипак, потребна је финансијска подршка и могуће је да ће је дати арапске монархије. Ако сиријски Kурди успеју да остваре стварну интеракцију с Дамаском, онда је управо у том питању Kадиров врло користан, за посредне преговоре с онима који не признају Башара Ал-Асада – додао је Михаил Рошин.

Ово је чудна верзија, јер се наводном руско-арапском савезу може противити Турска. Ипак, Москва је с Анкаром обновила и чак ојачала војне и политичке односе.

– Ништа чудно. Сада постоје различите консултације и преговори између страна у сукобу у Сирији. Kолико ја разумем, Турци позивају Американце да им „предају“ Kурде. Чини ми се да се то веројатно неће догодити. Али видимо да се у Америци загрејава домаћа политичка ситуација око финансирања изградње зида на граници с Мексиком. У исто време, демократе интензивирају своје нападе на Трампову управу. И у овој ситуацији, очито је да војно присуство у Сирији за америчког председника губи значење – закључио је Михаил Рошин, који у Рамзану Kадирову види незамјењивог актера за закулисне преговоре с вођама сунитских монархија, али и заповједницима сунитских исламистичких скупина у Сирији, искључујући Ал-Qаеду и ИСИЛ, наравно.

 

Извор: logično.com/defenseone.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ