Регион

ДЕСПОТ – ОКЛОПНО ЧУДО ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Овај тајни пројекат је запањио цео регион

На прослави Дана Републике Српске у Бањалуци представљен је и “Деспот“, прво оклопно возило произведено у Српској, компаније Технички ремонт Братунац.

Директор те компаније рекао је после дефилеа и представљања највећег изненађења да се још сабирају утисци, и позитивни и негативни, а да они као произвођачи имају највише замерки на којима треба да раде.

“Циљ је да возило тестирамо до маја, да урадимо још додатне измене и онда идемо на тржиште. Прва два купца по 10 комада су већ позната“, открива Ристић.

Није случајност што је тај пројекат представљен баш на Дан државности, али наш саговорник каже да пројекат није био тајан, већ поверљив, што значи да се до одређеног нивоа знало ко може да има информације о њему да би био успешан.

Тим од 25 људи који чине електроинжињери, електроничари, вариоци, бравари, механичари, али и стручњаци за механику, моторику и наоружање окосница су ове приче.

Саветима им је помагао и један од кључних људи који је у Немачкој био задужен за развој пројекта оклопних средстава. Да је “Деспот“ направљен у рекордном времену сведочи и чињеница да би се такав пројекат у Немачкој развијао око 5 година, а да би за то време било потрошено око 50 милиона евра.

Оно што је за рубрику “веровали или не“ јесте податак да је руководство фабрике ТРБ на идеју за то возилу дошло у октобру 2017, а да је тим стартовао у мају 2018. године, уз подршку министра унутрашњих послова РС.

“Тада је почела израда документације и у складу са захтевима купаца дошли смо до закључка да ћемо производити вишенаменско мултифункционално возило за безбедносне структуре, од најобичнијих ствари до антитерористичких борби, са одређеним степеном заштите функционално прилагођено формацији јединице која га користи,“ каже Ристић.

Произвођачи “Деспота“ су уверени да ће ово возило бити најбоље у својој класи, јер има ниво заштиту посаде и елемената возила ниво 2 према СТАНАГ-у, што је заштита од балистичких зрна до калибра 12,7 милиметара и противпешадијских мина.

Има погон на сва четири точка, независно вешање и опрему последње генерације у свету. Мотор је “Мерцедесов“, мењач аутоматски и вишестепени, а јако је битно да су сви остали делови од панцирног челика са одређеним системима за вентилацију и херметизацију, заштиту од биолошких и хемијских агенаса.

“На отвореном путу може да се креће до 130 километара на час, савлађује вертикалне препреке, бочне нагибе, водене препреке, зидове до одређеног степена, али је најважније да има добар ’клиренс‘ (растојање подлоге и пода). Kонструкцијски је прилагођено да разбија препреке са одређеним противпожарним системима, док је платформа задњих врата хидраулична и аутоматска, што омогућава да тимови брзо реагују и да су веома мобилни“ објашњава директор ТРБ.

„Деспот“ први пут у јавности

„Деспот“ први пут у јавности: Оклопно возило највеће изненађење дефилеа у Бањалуци

Geplaatst door Sputnik Србијa op Woensdag 9 januari 2019

Он додаје да то возило не мора да буде борбено, већ може да буде и санитетско, да се употребљава за заштиту границе, у хуманитарним мисијама и за транспорт.

“Овај пројекат је веома битан за сигурност наше земље, али и за економију. Он је конкурентан не само због опреме и испоруке, већ и због сервисирања. Наше тржиште у последњих пар година било је управо оно на којем је пословала и бивша Југославија, а то је блок несврстаних. То су земље које су данас у агонији, јер се налазе растрзане између Истока и Запада. Политика је у уској вези са безбедношћу, сви се боје једни других и у сталном су страху. Не може свако да приушти себи ’МиГ 29‘, неће свако да буде компатибилан са западном или источном политиком, тако да ми ту тражимо своју шансу“, каже Ристић.

Додаје да његова фабрика сада једина на тржишту нуди квалитетан сервис уз нижу цену него било ко други и не продаје политику, што је добар рецепт.

„Сматрам да је оно што ми радимо производ труда и воље овог народа. То је победа наших радника који су радили у три смене, ја сам само имао визију“, објашњава директор ТРБ.

Он каже да је фирма коју је преузео пре пет година била девастирана, да је била у дугу 12 милиона марака и да је ово светски рекорд како је стала на ноге, а све захваљујуц́и управо новим производима.

Он је навео да је његова компанија последњих година понудила међународном тржишту четири нова престижна производа — линију за производњу муниције, машину за хуманитарно деминирање, пиштољ РС9 и „Деспота“.

 

Извор: Kurir.rs/rs.sputniknews.com

Loading...