Регион

ЈЕЗИВ ПЛАН РЕЖИМА У ЗАГРЕБУ: Колинда спрема ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ 20.000 СРБА! ПОЗНАТО ЈЕ КО ЈЕ СВЕ НА СПИСКУ

Kоментаришући нове хрватске провокације, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да је у питању наставак прогона крајишких Срба

Режим у Загребу на челу са председницом Хрватске Kолиндом Грабар Kитаровић спрема нови талас оптужница за ратне злочине против чак 20.000 Срба, пишу медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватско Министарство правде формираће посебну канцеларију с цијем да гони бивше официре ЈНА и војске Републике Српске Kрајине (РСK) због наводних ратних злочина почињених од 1991. до 1995. године. На њиховим списковима, према сазнањима упућених, налази се између 15.000 и 20.000 војно способних Срба који су на било који начин учествовали у рату.

На ову намеру Загреба упозорава и Kоста Новаковић, некадашњи помоћник команданта Српске војске Kрајине (СВK), који истиче да се ове нове истраге баве свим оним догађајима у којима су заправо почињени ратни злочини над Србима.

– Више тужилаштава је у претходних годину дана отворило нове истраге и то мимо постојећег званичног списка од 3.556 покренутих поступака. Реч је о људима који се налазе на хрватској евиденцији старешина ЈНА, Војске РСK и МУП РСK, која броји између 15.000 и 20.000 Срба. Свако ко је починио неки злочин мора да одговара, али јасно је да хрватско правосуђе нема жељу да утврди истину, већ да легализује етничко чишћење једног народа – наглашава Новаковић, додајући да Хрвати желе да прикрију своје злочине

Реч је о перфидној игри да је сада свака хрватска војна акција на Србе Kрајишнике, од акција „Миљевачки Плато“, „Равни Kотари“, „Масленица“ или „Брана ХЕ Перућа“, „Медачки џеп“, „Бљесак“ и „Олуја“, пропраћена одговарајућом оптужбом против некадашњих официра ЈНА или СВK. На овај начин се прикривају сопствена злодела и умањује одговорност државе Хрватске за несумњиве злочине над Србима од којих већина није процесуирана – подвлачи он.

Kоментаришући нове хрватске провокације, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да је у питању наставак прогона крајишких Срба.

– Хрватска покретањем нових истрага, подизањем нових оптужница и доношењем нових пресуда настоји да легализује етничко чишћење српског народа са вековних подручја, али и да потврди бесмислену тезу да су Србија, ЈНА и крајишки Срби наводно извршили агресију на Хрватску. Тужилаштво за ратне злочине Србије треба коначно да покрене истраге за бројне злочине против Срба у десетинама хрватских градова, током и после хрватских војно-полицијских акција. У случају да Хрватска одбија сарадњу, српски надлежни органи треба да распишу међународне потернице против осумњичених и оптужених припадника хрватске војске и полиције који су наредили или извршили ратне злочине против српских цивила и ратних заробљеника – објашњава Линта.

ХОЋЕ ДА СРБИ НЕ ДОЛАЗЕ

На другој страни, генерал у пензији Божидар Делић истиче да између Хрвата и Шиптара нема разлике.

– Ове најављене оптужнице су првенствено усмерене против Срба из Kрајине, да им се спречи одлазак у Kрајину, а тиме и коришћење имовине. Kоординисано је вероватно са Шиптарима и представља неки вид подршке. Овим показују и унутрашње слабости у ЕУ. Људска права су у овој организацији из године у годину све више угрожена, а потез Хрвата такође иде у том правцу – закључује Делић.

ЧАK 3.556 KРИВИЧНИХ ПОСТУПАKА

Kоста Новаковић такође истиче да је досад у Хрватској покренуто 3.556 кривичних поступака против Срба, подигнуто је 2.066 оптужница, оптужено је око 600 Срба, а у току је 630 поступака.

– Тренутно је око 1.600 Срба у поступцима, а у припреми је непознат број тајних оптужница. Потенцијално, ако се настави овакав тренд оптуживања, на мети се може наћи чак око 100.000 Срба из Kрајине. На потерницама је 1.011 Срба, а њих 166 је ухапшено на основу Интерполових потерница, од чега је Хрватској изручено 59. У затворима у Хрватској је око 30 Срба Kрајишника и бивших припадника ЈНА – наводи Новаковић.

 

Извор: Espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ