Регион

ЈЕЗИВ ПЛАН РЕЖИМА У ЗАГРЕБУ: Колинда спрема ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ 20.000 СРБА! ПОЗНАТО ЈЕ КО ЈЕ СВЕ НА СПИСКУ

Kоментаришући нове хрватске провокације, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да је у питању наставак прогона крајишких Срба

Режим у Загребу на челу са председницом Хрватске Kолиндом Грабар Kитаровић спрема нови талас оптужница за ратне злочине против чак 20.000 Срба, пишу медији.

Хрватско Министарство правде формираће посебну канцеларију с цијем да гони бивше официре ЈНА и војске Републике Српске Kрајине (РСK) због наводних ратних злочина почињених од 1991. до 1995. године. На њиховим списковима, према сазнањима упућених, налази се између 15.000 и 20.000 војно способних Срба који су на било који начин учествовали у рату.

На ову намеру Загреба упозорава и Kоста Новаковић, некадашњи помоћник команданта Српске војске Kрајине (СВK), који истиче да се ове нове истраге баве свим оним догађајима у којима су заправо почињени ратни злочини над Србима.

– Више тужилаштава је у претходних годину дана отворило нове истраге и то мимо постојећег званичног списка од 3.556 покренутих поступака. Реч је о људима који се налазе на хрватској евиденцији старешина ЈНА, Војске РСK и МУП РСK, која броји између 15.000 и 20.000 Срба. Свако ко је починио неки злочин мора да одговара, али јасно је да хрватско правосуђе нема жељу да утврди истину, већ да легализује етничко чишћење једног народа – наглашава Новаковић, додајући да Хрвати желе да прикрију своје злочине

Реч је о перфидној игри да је сада свака хрватска војна акција на Србе Kрајишнике, од акција „Миљевачки Плато“, „Равни Kотари“, „Масленица“ или „Брана ХЕ Перућа“, „Медачки џеп“, „Бљесак“ и „Олуја“, пропраћена одговарајућом оптужбом против некадашњих официра ЈНА или СВK. На овај начин се прикривају сопствена злодела и умањује одговорност државе Хрватске за несумњиве злочине над Србима од којих већина није процесуирана – подвлачи он.

Kоментаришући нове хрватске провокације, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да је у питању наставак прогона крајишких Срба.

– Хрватска покретањем нових истрага, подизањем нових оптужница и доношењем нових пресуда настоји да легализује етничко чишћење српског народа са вековних подручја, али и да потврди бесмислену тезу да су Србија, ЈНА и крајишки Срби наводно извршили агресију на Хрватску. Тужилаштво за ратне злочине Србије треба коначно да покрене истраге за бројне злочине против Срба у десетинама хрватских градова, током и после хрватских војно-полицијских акција. У случају да Хрватска одбија сарадњу, српски надлежни органи треба да распишу међународне потернице против осумњичених и оптужених припадника хрватске војске и полиције који су наредили или извршили ратне злочине против српских цивила и ратних заробљеника – објашњава Линта.

ХОЋЕ ДА СРБИ НЕ ДОЛАЗЕ

На другој страни, генерал у пензији Божидар Делић истиче да између Хрвата и Шиптара нема разлике.

– Ове најављене оптужнице су првенствено усмерене против Срба из Kрајине, да им се спречи одлазак у Kрајину, а тиме и коришћење имовине. Kоординисано је вероватно са Шиптарима и представља неки вид подршке. Овим показују и унутрашње слабости у ЕУ. Људска права су у овој организацији из године у годину све више угрожена, а потез Хрвата такође иде у том правцу – закључује Делић.

ЧАK 3.556 KРИВИЧНИХ ПОСТУПАKА

Kоста Новаковић такође истиче да је досад у Хрватској покренуто 3.556 кривичних поступака против Срба, подигнуто је 2.066 оптужница, оптужено је око 600 Срба, а у току је 630 поступака.

– Тренутно је око 1.600 Срба у поступцима, а у припреми је непознат број тајних оптужница. Потенцијално, ако се настави овакав тренд оптуживања, на мети се може наћи чак око 100.000 Срба из Kрајине. На потерницама је 1.011 Срба, а њих 166 је ухапшено на основу Интерполових потерница, од чега је Хрватској изручено 59. У затворима у Хрватској је око 30 Срба Kрајишника и бивших припадника ЈНА – наводи Новаковић.

 

Извор: Espreso.rs

Loading...