Регион

БОСНИ ПРЕТИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ СЦЕНАРИО! Говор мржње враћа нас у прошлост

Хистерија која ових дана влада у Федерацији БиХ око прославе Дана Републике Српске, а чему највише доприносе поједини политичари и медији, само су један од примера дубоког јаза који влада међу народима који живе у овој земљи

Босна и Херцеговина данас има много сличности са бившом Југославијом у време њеног распада, и могао би да нас задеси исти сценарио, уколико се настави потпиривати мржња међу народима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерална је ово оцена историчара, социолога и аналитичара, који упозоравају да запаљиве националистичке и увредљиве поруке које се готово свакодневно могу чути у БиХ вуку ову земљу у мрачну прошлост из које појединци вероватно никада нису ни изашли.

Хистерија која ових дана влада у Федерацији БиХ око прославе Дана Републике Српске, а чему највише доприносе поједини политичари и медији, само су један од примера дубоког јаза који влада међу народима који живе у овој земљи.

Од говора мржње на друштвеним мрежама и медијима, па до националистичке реторике политичара, који уместо да шаљу поруке помирења, ствара се све већи раздор који ће се тешко превазићи, пише Српскаинфо.

Некадашњи члан Председништва БиХ и политиколог Живко Радишић каже да је сличност између БиХ и некадашње Југославије и више него очита, те да морамо извући поуке из прошлости, и не дозволити да нам се она понови – преноси „Блиц“.

– БиХ би се могла распасти као и Југославија ако се настави потпиривати мржња. Познато је да су међународни моћници генерисали распад Југославије, али су оставили БиХ на истим принципима на којима је она почивала. Југославију су растурили, а ову желе да сачувају, али на погрешан начин – каже Радишић.

Он истиче да грађани ове земље морају да схвате да је судбина БиХ у нашим рукама и да само ми одлучујемо да ли желимо ићи путем помирења или распада.

– Морамо одлучно стати у одбрану достојанства, мира и отворити врата развоју и стабилности, јер у супротном неће добро завршити по никога. Не треба заборавити где нас је одвела мржња пре тридесетак година. Уместо да закопамо прошлост и кренемо напред ми се стварно враћамо уназад – каже Радишић. Он је изразио очекивање да ће се пронаћи политичке зрелости да се стане у крај говору мржње и увредљиивим тоновима.

Историчар Жељко Вујадиновић истиче да је опште познато да је БиХ „Југославија у малом“. Он истиче да су велике силе које су одлучујуће допринеле стварању Југославије пре сто година, одлучујуће допринеле и њеном разбијању пре тридесетак година, уз образложење да су унутрашње супротности у држави толико изражене да је њена даља опстојност немогућа.

– Само се парадоксом може назвати настојање истих тих сила да одрже „Југославију у малом“, иако њихови политички лидери опет истичу изражене унутрашње супротности као фактор који оптерећује стање у БиХ – сматра Вујадиновић. Он додаје да је стварност знатно сложенија. Ситуација у БиХ, каже он, производ је збивања у окружењу, као и глобалних међународних односа.

– Kао и у систему међународних односа, и у БиХ је успостављен принцип унутрашње равнотеже снага. Та равнотежа успостављена на двоструком нивоу – као ентитетска равнотежа и као национална равнотежа, остварена преко заштите националних интереса. С друге стране, супротности, наизглед непомирљиве, у БиХ функционишу на принципу дијалектичког јединства. Његов саставни део је продуковање нетрпељивости према другом – каже Вујадиновић.

Он истиче да је специфичност БиХ у томе што те нетрпељивости, базиране на религиозној нетолеранцији, имају дугу историју.

– Актуелни „говор мржње“, такође је у БиХ појава „дугог трајања“, јер је, на пример, био изражен према Србима и током Првог и Другог светског рата – додаје Вујадиновић. Он појашњава да је „говор мржње“ синтагма која је у БиХ попримила обрисе флоскуле. Kористи се и за маскирање проблема друге природе, а и за онемогућавање указивања на те проблеме. Kолико је тај „говор“ данас укорењен, илуструје „случај“ уреднице БХРТ Свјетлане Топалић, која се нашла на мети критика због статуса на друштвеним мрежама у којем је честитала Дан РС.

– Толико се и институционалне и личне мржње излило на један њен сасвим нормалан и природан потез, иако је суштина те мржње окренута према Републици Српској – напомиње Вујадиновић. Он додаје да превазилажење ових супротности сада изгледа скоро немогуће. Вујадиновић подсећа да је пре скоро сто педесет година Гавро Вучковић писао да се верске супротности у БиХ могу превазићи само „изображењем народа“. Данас супротности нису само верске, већ су оне много сложеније.

– Понављам, зближавање међу различитим националним и верским групама није процес који би требало да се спроводи само у БиХ. То је, може се рећи, и европски па и планетарни проблем – сматра саговорник портала „Блиц“.

Мржња никада није нестала

Социолог Љубиша Рокић истиче да мржња на нашим просторима није никада ни нестала тако да не требају чудити запаљиви националистички и шовинистички говори које чујемо и читамо сваки дан.

– Професор Миодраг Живановић је још пре неких 15 година говорио о томе како мржња није нестала, већ се само еволуирала. Она данас има посве друге обрисе. Значи, то више није она мржња у смислу хајмо ратовати, већ је то мржња која се формира и остварује на неки други начин – истиче Рокић.

Он додаје да би се ситуација могла променити када би политичари на свом примеру показали да су спремни за суживот и једнакост и када би уместо говора мржње ширили поруке помирења. – Требаће нам много година да изађемо из ове ситуације. Државе се стварају стотинама година, а не за 20 година. Морамо бити упорни и много труда и рада уложити да је одржимо – каже Рокић.

 

Извор: Espreso.rs/ Blic

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ