Србија

„ЧЕШЉАЈУ“ СВАКИ ПЕДАЉ: Стране корпорације траже злато – Србији отпад и нула профита

Највеће светске рударске компаније „чешљају“ Тимочку Крајину. Осим Чукару пекија, истражују се локалитети Тилва рош, Борско језеро…

Њихове активности се на крају своде да њима иду огхромни профити, а Србији остаје само 5% зараде од рудне ренте и отпад који је еколошка бомба и који ће „убијати“ наш народ и пар стотина година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Тимочкој Крајини, на подручју које се међу геолошким стручњацима назива тимочки магматски комплекс, највеће светске рударске компаније претражују сваки педаљ терена у потрази за богатим налазиштима бакра и злата. Овде су се одавно позиционирали британско-аустралијски конгломерат „Рио Тинто“, амерички „Фрипорт Мекморан“, јапански ЈОГМЕЦ, канадске компаније „Данди“ и „Мундоро“, аустралијски „Рајден“…

До сада је, без сумње, највећи добитник кинески „Зиђин“, који је, уз стратешко партнерство са РТБ „Бор“, купио и канадски „Невсун“, који је имао истражна права над најбогатијим светским ресурсом бакра и злата – локалитетом Чукару пеки, где су, прелиминарно, утврђене рудне резерве од 15 милиона тона црвеног и скоро 400 тона племенитог метала.

Канадски „Мундоро“, у партнерству са америчким „Фрипортом“, који поседује и 59,6 одсто истражних права у доњем делу лежишта Чукару пеки, за који се сматра да крије ресурсе од 14 милиона тона бакра и око 300 тона злата, активно учествује у геолошким истраживањима околине бољевачког села Савинац, где су, на локалитету Тилва рош, пронашли слој са 30 грама злата по тони и чак 171 грамом сребра по тони.

Американци, који су у овај пројекат уложили 40 милиона долара, са Канађанима истражују и локалитет Бачевица, који се такође налази у овом делу Србије.

„Мундоро“ има истражна права и у околини Борског језера, где, у сарадњи са Јапанском националном компанијом за нафту, гас и метале (ЈОГМЕЦ), обавља геолошка истраживања те области на површини од 46 хектара. „Мундоро“ и ЈОГМЕЦ спроводе геолошка истраживања и на још три локалитета у Тимочкој Крајини – Дубрава, Падина и Железник, која се налазе у оквиру тимочког магматског комплекса, за који геолози сматрају да је веома богат рудама бакра и злата.

С друге стране, „Рио Тинто“ је, у сарадњи са аустралијском истраживачком фирмом „Рајден рисорсис“, започео откривање нових рудних лежишта бакра и злата у околини Мајданпека.

Уговором о заједничком улагању, „Рио Тинто“ се обавезао да ће у истражна поља „Западни Мајданпек“, „Мајданпек појас“ и „Доње Невље“ током наредне три године инвестирати 31,5 милиона долара, како би се и дефинитивно потврдио квалитет тих лежишта. Јер, почетни резултати испитивања указују на то да на овим локалитетима и те како треба копати.

О томе да је „Рио Тинто“ опасан партнер и непожељан инвеститор сведочи чињеница да широм света против ове компаније воде се судски процеси, које су покренуле локалне заједнице, зато што су њихове земље, на којима живе хиљадама година, под сумњивим околностима одузета од њих, максимално девастиране и опљачкане, а затим такве, опасне за даљи живот, без икакве надокнаде за учињене штете, враћене њима.

Другим речима „Рио Тинто“, и остале велике рударске наднационалне компаније увек остварују велике профити, а матичним државама, где су пронађена и експлоатисана рудна богаства, остају болести, заразе и загађено тло на коме више није могуће живети.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Вечерње новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ