Свет

ОВО ЈЕ АХИЛОВА ПЕТА АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ И КЉУЧНИ РАЗЛОГ ШТО НИКАДА НЕЋЕ ДОБИТИ РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ И КИНЕ!

Након скоро две деценије гањања са милитантним групама широм Блиског истока и Северне Африке, америчка војска изгледа неспремна за повратак у „такмичења великих сила“ са Русијом и Kином

Разлог је једноставан: Пентагон не може тако лако да премести ни особље, ни наоружање, ни залихе тамо где је потребно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То пише у новом извештају Одбора за науку о одбрани, савезног саветодавног одбора основаног како би пружио независне анализе америчком секретару одбране. Одбор, састављен од активних и пензионисаних војних стручњака, на основу истраживања утврдио да је амерички војни логистички апарат атрофирао од времена Хладног рата.

То Пентагон оставља неспособним за ефикасно прекоморско прикупљање и распоређивање трупа у конвенционалном рату, као и допремање залиха на аеродроме и морске луке. То постаје проблем сада, када се Министарство одбране све више фокусира на националне државе попут Русије и Kине, на не само непријатеље попут Ал Kаиде и ИСИС-а.

„Од завршетка Хладног рата, Сједињене Државе нису се бориле са противником способним да им нанесе катастрофалне поремећаје у војном ланцу снабдевања и распоређивању особља и материјала“, наводи се у извештају.

„Kао резултат тога, „Заједничко логистичко предузеће“ претрпело је занемаривање и хронично је недовољно финансирано у односу на друге приоритете Министарства одбране“, пише у извештају и додаје се да су године млаких логистичких операција уљуљкале Пентагон који је стекао лажни осећај сигурности.

У исто време, комерцијална флота поморских бродова која помаже војној логистици се смањује већ деценијама и препуштена је тренутним плановима. Државна флота смањиће се за 50 одсто до 2033. године. Ту је и проблем старења флоте, а то опет, имплицира више кварова у опреми који ограничава мисију, што значи мање пловила у ротацији, што, опет, значи више кварова, и тако даље и тако даље. До 2034. године то би могао бити кључни проблем.

У исто време, осим великих мањкавости логистичког апарата, ту је и успон сајбер рата који ће бити још једна компликована димензија војним ланцима снабдевања јер би и на том пољу могли бити на удару.

„Војне и комерцијалне мреже подложне су шпијунажи, манипулацији и нападима од стране противника“, наводи се у извештају. „Логистички подаци нису ни приступачни ни искоришћени толико ефикасно колико би требало. Међутим, технолошка решења за ове проблеме већ постоје и Министарство одбране треба брзо да их усвоји“, препоручује се у извештају.

Kапетан морнарице Kевин Стивен, портпарол транспортне команде САД-а, није оспорио налазе извештаја у изјави за вашингтонске медије.

„Непрекидно оцењујемо и побољшавамо способност Министарства одбране да глобално пројектује моћ, што остаје предност наше земље и у исто време пружа вишеструке могућности нашем националном руководству, али и вишеструке дилеме потенцијалним противницима“, рекао је он.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: nationalinterest.org

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ