Србија

Срби на Косову у све тежој ситуацији! Забрињавајуће упозорење: АЛБАНЦИ СУ СПРЕМНИ НА СВЕ ДА НАС ПРОТЕРАЈУ!

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да је после скоро два месеца од увођења такси од 100 одсто, ситуација све тежа, као и да је јасно да је Приштина спремна на све како би принудила Србе да се повлаче са простора Kосова и Метохије.

– Властодршци у Приштини нису бирали начин како да отежају живот Србима на простору KиМ, тако да су таксе које су уведене, а то на терену значи блокаду дистрибуције српских производа Србима на Kосмету, показале да они не прежу ни од чега, да су спремни да ураде било шта… Ако то значи тежи и гори живот Србима на KиМ, који су овде опстајали под бомбама, претњама и притисцима, они очекују да ће ове економске санкције значити повлачење Срба са простора Kосова и Метохије – рекао је Симић за Први програм Радио Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је упозорио и да је ситуација сваким даном све тежа.

– Оно што нама иде у прилог, пре свега Србима на северу покрајине, то је, с једне стране, креативност српског народа и са друге стране, административна линија која, за сада, онемогућава наставак хуманитарне кризе на овим просторима. Ту је и солидарност грађана – огроман број Срба из централне Србије, не само у институцијама већ и приватно се организује и долази на простор Kосмета – казао је Симић.

Он је додао и да су српска деца имала прилике да поздраве и приме новогодишње пакетиће од својих вршњака широм централне Србије и то је оно што овим људима даје подстрек да истрају у праведној борби за свој опстанак.

Симић подсећа и да су министри Српске листе у оставци од 27. марта прошле године, када је извршен бруталан напад на директора Kанцеларије за Kосово и Метохију, Марка Ðурића, а посланици СЛ од тренутка када је косовска власт увела таксе не учествују у раду косовске скупштине.

– Нисмо желели својим присуством да им омогућимо да кажу: „Ето, то је демократија, нас 110 гласа за, ових 9 гласа против.“ – објашњава Симић.

Он каже и да су за ових годину и по дана пробали више пута да и вербално и разним полтичким притисцима и акцијама сачувају српски корупс на Kосову и Метохији, да заштите Србе и њихова права која су прокламована приштинским прописима.

– Међутим, то је заиста Сизофов посао, јер не постоји жеља власти у Приштини да Срби имају живот достајан човека у 21. веку. Тако да, за сада, ситуација је таква да смо ми са грађанима, а не унутар институција, како би покушали да проблеме са којима се суочавају, везано за дистрибуцију српских производа, лекова и хране, сведемо на најмању могућу меру. Наравно уз нас је држава Србија и председник Александар Вучић, као и министарства и грађани, и за сада у томе успевамо – истакао је Симић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ