Свет

ШАНСА ЗА ФРАНЦУСКУ: Макрон данас шаље ПИСМО НАРОДУ, од грађана тражи САМО ЈЕДНО

Велика национална дебата која ће трајати два месеца, а коју је Макрон обећао у децембру, биће нека врста допуне мера које се односе на куповну моћ

Француски председник Емануел Макрон упутиће данас Французима писмо с позивом на учешће у великој националној дебати, која ће почети у уторак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тиме ће француска власт „померити напред своје пионе“, два дана након протеста „Жутих прслука“ одржаних девете суботе заредом и обележених већим одзивом демонстраната у поређењу с претходним демонстрацијама, оцењује „Либерасион“.

Министар за односе с парламентом Марк Фесно рекао је да ће, после двомесечне кризе, „председник Републике сигурно пронаћи речи како би дијалог могао да се настави током предстојеће дебате, која је без преседана у француској историји“. Према његовим речима, писмо ће бити објављено у медијима и на друштвеним мрежама.

Исти министар сматра да је дебата „шанса за Француску да заједно изгради сутрашње друштво“, а помиње и идеју о „референдуму“ после велике националне консултације, пре свега о „институционалним питањима“.

„Фигаро“ подсећа да су писма Французима својевремено упутила и два бивша француска председника – Франсоа Митеран 1988. и Никола Саркози 2012, како би „изградили повлашћене односе са сваким грађанином“.

Велика национална дебата која ће трајати два месеца, а коју је Макрон обећао у децембру, биће нека врста допуне мера које се односе на куповну моћ, а које обухватају повећање минималне нето зараде за 100 евра, социјалне доприносе за пензионере и друго, наводи „Либерасион“.

Шеф француске државе ће писмом, пише овај париски дневник, позвати сународнике да искористе прилику за дијалог, а затим ће се у уторак упутити у малу општину Ер, где ће се састати са 600 градоначелника и посланика из Нормандије.

На столу ће бити четири теме – куповна моћ, фискалност, демократија и очување природне средине.

Међутим, дебата је већ спорна међу неким француским грађанима, као што је Жан-Жак (59) који је у суботу, у поворци „Жутих прслука“ на протестима у Стразбуру, оценио да „дебату треба водити на улици, а не у сали или на интернету“.

Ни све странке нису спремне да дебати допринесу, с тим да је многи сматрају апсурдним покушајем извршне власти да добије на времену, док ће странка Републиканци, пак, „покушати да пружи подршку тим консултацијама јер жели излаз из хаоса, мада сумња у методу“, како је рекао портпарол ове партије Лоранс Саје.

Портпарол француске владе Бенжамен Гриво каже да је идеја да се „иде свуда, широм Републике, и да се нико не заборави“.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ