Свет

Појављивање НАТО ратних бродова у Азовском мору је НЕПРИХВАТЉИВО! Крим: МОСКВА НА ТО НЕЋЕ ДАТИ ПРИСТАНАК

Пролазак бродова НАТО-а у Азовско море без пристанка Русије је искључен, изјавио је за Спутњик потпредседник кримске владе Георгиј Мурадов

– Према руско-украјинском споразуму из 2003. године, војни бродови страних земаља могу да улазе у воде Азовског мора само уз пристанак двеју страна, Русије и Украјине – подсетио је Мурадов.

Према његовим речима, Москва на то неће дати пристанак.

При томе он сматра да је неприхватљиво појављивање страних ратних бродова у Азовском мору.

Мурадов је такође изразио мишљење да су новембарску провокацију у Kерчком мореузу украјинске власти осмислиле како би позвале у регион бродове западних посматрача заинтересованих за дестабилизацију ситуације на руским границама.

Прошле недеље је заменик министра за “привремено окупиране“ територије Украјине Јуриј Гримчак изјавио да Kијев намерава да настави покушаје да спроведе бродове кроз Kерчки мореуз.

Раније су о плановима за пролазак бродова кроз Kерчки мореуз говорили саветник председника Петра Порошенка Јуриј Бирјуков и председник Савета за националну безбедност и одбрану Олександар Турчинов.

У недељу 25. новембра су бродови украјинске морнарице “Берђанск“, “Никопољ“ и “Јани Kапу“, нарушавајући чланове 19 и 21 Kонвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили. Сва три брода су задржана и касније превезена до луке у Kерчу.

Председник Русије Владимир Путин назвао је инцидент у Kерчком мореузу провокацијом, истакавши да су међу члановима посаде на украјинским бродовима који су прекршили границу Русије, била двојица припадника Службе безбедности Украјине, који су фактички руководили овом специјалном операцијом.

При томе је Путин нагласио да су руске граничне службе вршиле своју дужност заштите државне границе. Према његовим речима, провокација на Црном мору везана је за низак рејтинг председника Украјине уочи избора.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ