Регион Русија

РУСИЈА ЗАЛЕДИЛА ЗАЕВА! НОВО ИМЕ МАКЕДОНИЈЕ треба да размотри САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН!

Москва сматра да би питање преименовања Македоније требало размотрити у Савету безбедности Уједињених нација, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије

– Став Русије о проблему имена македонске државе остаје непромењен: одрживо решење мора да се нађе без спољног притиска, спољног наметања рокова и услова и ослањањем на широку јавну подршку – и у Републици Македонији и у Грчкој – и искључиво у правним оквирима. Полазимо од чињенице да би ово питање требало да размотри Савет безбедности УН у складу са чланом 3 Резолуције 845 Савета безбедности УН – саопштило је Министарство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грчка и Бивша Југословенска Република Македонија потписале су 17. јуна на обали Преспанског језера споразум по којем је Република Македонија преименована у Републику Северну Македонију.

Преспански споразум решава дугогодишњи спор око њеног имена и отвара Скопљу пут ка НАТО-у и Европској унији, али је претрпео многе критике у обе земље. Пре неколико дана парламент у Скопљу одобрио је амандмане на устав, који је захтевала Атина. Сада споразум треба да ратификује парламент Грчке.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ