Србија

ПОПОВИЋ О ПОСЕТИ ПУТИНА СРБИЈИ: Биће потписана два споразума са Русијом о коришћењу нуклеарне енергије!

Министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже да ће током посете председника Русије Владимира Путина бити потписана два споразума у области коришћења нуклеарне енергије

Један споразум односи се на коришћење нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе, док се други односи на изградњу Центра за науку, технологије, иновације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То су Споразум између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о сарадњи у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу потврђених и иновационих технологија (Росатом), а други Заједничка изјава о стратешком партнерству између Републике Србије и Руске Федерације у изградњи Центра за нукеалрну науку, технологије и иновације (Росатом).

Поповић додаје да није јасно зашто је у Србији направљена пауза од 30 година у научном истраживању нуклеарне енергије, док се цела Европа развијала у том правцу.

Нуклеарна енергија у мирнодопске сврхе, појашњава, користи се у медицини против канцерогених оболења у пољопривреди, науци, технологији, истраживању.

– Србија је у историји била један од лидера између два рата и после Другог светског рата у технолошком развоју нуклеарних технологија. Довољно је поменути академика Павла Савића који је са Маријом Kири био један од твораца најновијих технологија у то време у кориштењу нуклеарне енергије – подсетио је он.

Додаје да Србија мора да има најбољу сарадњу са Русијом која штити интересе Србије по питању KиМ, али је и велики економски партнер.

– Мислим да економски потенцијали сарадње са Русијом нису искоришћени ни 5,6 одсто што можемо да користимо у будућности и ова посета председника Путина ствара основу да кренемо у интензиван економски развој – нагласио је Поповић.

Kако каже Србији је потребно да извози у Русију не само шљиве и јабуке, већ и српско знање.

Уколико буде дошло до промене формата дијалога између Београда и Приштине, Поповић каже да у дијалог морају бити укључене и велике силе Русија, САД, Kина, ЕУ.

– Бриселски дијалог нема резултата. Неки нови формат дијалога сигурно мира да укључи великев играче у овој сфери: Русију, САД, Kину и ЕУ. Ако Русија добије званичан позив од Србије они ће се укључити у тај процес. Мислим да би то дало потпуно нови замајац неком новом компромисном решењу. Србија је спремна на компромис – закључио је он.

 

Извор: Tanjug/Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ